U OBŽ novopozitivno 108 osoba

0
foto: OBŽ

U posljednja 24 sata s područja Osječko-baranjske županije testirane su 434 osobe, a njih 108 je pozitivno, izvijestio je županijski Stožer na konferenciji za medije.

Najviše novopozitivnih osoba ima grad Osijek i to njih 51. U Đakovu je 7 novopozitivnih, 5 u Belom Manasitiru, Našicama i Čepinu, 4 u Donjem Miholjcu i po tri u Belišću, Strizivojni i Valpovu.

Trenutno je u KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano 134 osobe pozitivne na covid-19, a njih 30 je na respiratoru.

U samoizolaciji trenutno je 1.119 žitelja županije. Policija je provjerila poštivanje propisane mjere samoizolacije kod 21 osobe, te su utvrđena dva kršenja. Radi se o dvije osobe koje su pri ulasku u Republiku Hrvatsku prijavile tranzit, a državu nisu napustili u roku od 12 sati kao što je propisano.

Načelnik Stožera Ivan Hampovčan otkrio je kako su za vikend najavljena i odobrena od strane policije dva skupa. Jedan od njih je Hod za život u Osijeku za što je odobreno 25 osoba.

Dodao je kako Stožer OBŽ nije razmatrao mogućnost testnih događaja na kojima se okupljaju cijepljene osobe, one koje su preboljele koronavirus i one s negativnim PCR testom. Kaže kako su takva događanja u nadležnosti nacionalnog Stožera, a prva takva okupljanja biti će u Zagrebu.

Po pitanju okupljanja dodao je kako su sva sportska, državna natjecanja najavljena i odobrena mjesecima unaprijed te da se uz odobrenje smiju održati na otvorenom bez gledatelja.

Obzirom da se bliže lokalni izbori Hampovčan je rekao kako se na svim izbornim mjestima  mora pridržavat osnovnim epidemioloških mjera kao što su nošenje maske, dezinfekcija ruku, održavanje razmaka i drugo. Na pitanje upućeno za izborne stožere stranaka kaže kako je dozvoljeno maksimalno 25 osoba i okupljanje do 22 sata.

Svakoga četvrtka Stožer OBŽ razmatra situacije u školstvu te je ovoga tjedna zabilježena povoljnija situacija i smanjenje broja zaraženih. Tako je sada na području županije pozitivno 39 učenika 14 nastavnika te se nastava i dalje odvija licem u lice.