U OBŽ 219 novooboljelih, bolnica u Našicama postaje Covid centar

izvor: OBŽ

U posljednja 24 sata ukupno je testirano 574 uzorka s područja Osječko-baranjske županije od kojih je 219 osoba pozitivno. Pozitivne osobe dolaze iz 52 naselja, a najviše zaraženih je iz Osijeka (73), Đakova (17), Donjeg Miholjca (11), Valpova (10) i Tenje (10).

Broj pozitivnih u ostalim naseljima: Višnjevac 6, Josipovac 4, Livana 1, Sarvaš 1, Piškorevci 5, Selci Đakovački 1, Široko Polje 1, Sveti Đurađ 2, Golinci 1, Podgajci Podravski 1, Rakitovica 1, Valpovo, Šag 8, Harkanovci 1, Belišće 6, Bistrinci 4, Gat 3, Čepin 8, Trnava 6, Satnica Đakovačka 4, Dalj 3 i Đurđenovac 3.

Po dvije novozaražene osobe su iz Bilja, Forkuševaca i Ivanovca, a po jednu imaju Beli Manastir, Bizovac, Čepinski Martinci, Črnkovci, Darda, Ernestinovo, Feričanci, Gašinci, Kopačevo, Koška, Marijanci, Mrzović, Našice, Novi Bezdan, Palača, Paljevina, Podgorač, Punitovci, Satnica, Semeljci, Strizivojna i Vrbica.

Ukupno je hospitalizirano 104 pacijenta, njih 95 u KBC-u Osijek i njih 9 u Općoj bolnici Našice. 11 pacijenata je na respiratoru. U posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba, 1954. godište.

U samoizolaciji nalazi se trenutno 3390 osoba, iako je još uvijek u procesu evidencija kontakata koje od jučer vode doktori opće prakse.

Policija je provela 72 samoinicijativne provjere poštivanja mjere samoizolacije, a nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja nego su svi zatečeni na prijavljenoj adresi.

U školama trenutno je 124 pozitivne osobe, ukupno učenici i djelatnici što je manje nego jučer i 1119 osoba je u samoizolaciji.

U domovima za starije i nemoćne jedna je novopozitivna osoba i to iz osječkog doma, dok se rezultati djelatnika iz privatnog doma u Šagu još uvijek očekuju.

Opća bolnica Našice postaje Covid centar

Na konferenciji za medije javnosti se obratio Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće bolnice Našice te otkrio kako je na sastanku s ministrom zdravstva, Vilijem Berošem, dogovoreno da Opća bolnica Našice postaje Covid centar za cijelu županiju. Svi pacijenti koji su trebali biti hospitalizirani u toj bolnici biti će prebačeni u KBC Osijek. Na taj način očekuje se rasterećenje KBC-a od Covid bolesnika kako bi se mogli posvetiti i drugim bolesnicima. Određeni medicinski kadar također će biti prebačen iz Osijeka u Našice. Najteži bolesnici ostaju u KBC-u Osijek.

Od 1. studenog osposobit će se za Covid-19 bolesnike i prostor Crvenog križa Orahovica koji trenutno ima 200 ležajeva, a možemo se još stotinjak dodati. Taj prostor služit će za asimptomatske bolesnike i osobe u samoizolaciji.

U idućim danima krenut će se u pripremanje dvorane Gradski vrt za eventualne potrebe, najavio je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić te naglasio kako će se sve potrebno dovesti u dvoranu, kako bi se ona osposobila u što kraćem mogućem roku ako za to bude potrebe.

Načelnik Županijskog stožera Petar Lagator rekao je ako se broj novooboljelih ne smanji u idućim danima da će pooštriti mjere prvenstveno s dodatnim ograničenjem broja ljudi na svim okupljanjima.