U OBŽ 153 novooboljele osobe, uvode se nove mjere

0
foto: OBŽ

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije novopozitivne su 153 osobe od 513 testiranih, izvijestio je županijski Stožer na konferenciji za medije.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 62 naselja, a najviše ih je u Osijeku i to 62 novooboljelih. 13 novih pozitivnih osoba ima prebivalište u Čepinu, 12 u Belišću i Našicama te 8 u Đakovu. Ostala naselja imaju manji broj.

U bolnicama trenutno su 133 pozitivna pacijenta od kojih su 23 na respiratoru.

Jučer su preminule tri osobe u dobi od 76, 85 i 93 godine.

S propisanom mjerom samoizolacije su 1.442 osobe. Policija je provjerila poštivanje mjere samoizolacije kod 12 osoba te su svi zatečeni na prijavljenim adresama.

Danas je Stožer analizirao podatke o zaraženima u školskom sustavu kojih je trenutno 66. Dakle primjetan je porast jer je prošlog tjedna bilo 35 zaraženih osoba u školskom sustavu. Unatoč porastu Stožer je odlučio kako i dalje nema potrebe za potpunim prelaskom na online nastavu, rekao je na konferenciji načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Dodao je kako se ipak poneke mjere postrožuju, a radi se o domovima za starije i nemoćne. Dakle županijski Stožer tražit će od onog nacionalnog da se odobri zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne, u potpunosti, te ponovo uvođenje obavezne samoizolaciji za korisnike pri dolasku u domove.

Također, tražit će se uvođenje obaveze nošenja zaštitnih maski za lice na otvorenom gdje je veći protok ljudi, konkretno na tržnicama, oko trgovačkih centara i vjerskih objekata, unatoč razmaku.

Glavi županijski epidemiolog, Dijanić, izvijestio je kako je do sada u županiju pristiglo 54 tisuće doza sve tri vrste cjepiva te da je na punktovima do sada cijepljeno preko 13 tisuća osoba.