U manje od dva mjeseca zbog afričke svinjske kuge usmrćeno oko 9000 svinja

0
foto: Pixabay

Cijela Vukovarsko-srijemska županija pod posebnim je nadzorom zbog afričke svinjske kuge koja se i dalje širi. Nakon što je Vlada najavila da ovaj mjesec počinje isplata odštete, provjerili smo kako se s afričkom svinjskom kugom nose poljoprivrednici na istoku zemlje koji je ta bolest najviše pogodila. -Javlja HRT,

Prije pojave afričke svinjske kuge, Pero Ljubičić iz Soljana uzgajao je više od 300 svinja. Zbog bolesti, sve su mu eutanazirane.

– Od 320 komada sada nemamo nijedno svinjče – niti ovdje niti na gospodarstvu u Soljanima. Pitamo se kako dalje, govori Pero Ljubičić, svinjogojac iz Soljana.

Podnijet će, kaže, zahtjev za potporu i nada se odšteti kako bi nastavio obiteljsku, stoljetnu tradiciju uzgoja svinja.

– Prijavljujemo se na natječaje na mjere koje idu, probat ćemo što se bude moglo dalje da se uspostavi što prije proizvodnja, nastavlja.

Za gospodarstva Vlada izdvojila 12 i pol milijuna eura

Za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom, Vlada je putem dvaju programa pomoći za sektor svinjogojstva izdvojila 12 i pol milijuna eura. 

– Na mjeru 1 se nisu dužni javiti to ide automatizmom putem zapisnika inspektora veterinarskih a za mjeru 2 će se morati prijavljivati preko sustava Agronet, govori Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-e.

Prijava će biti sve više jer afrička svinjska kuga i dalje se širi. U manje od dva mjeseca zbog te bolesti usmrćeno je oko 9000 svinja, a oko 800 je uginulo.

– Preporuke svinjogojcima – ne puštajte nikog blizu vašim prostorima gdje držite svinje, provodite biosigurnosne mjere. To je jedini način da se uspije suzbiti, govori Buhač.

Bolest se do farmi ovih županjskih svinjogojaca nije probila. No u strahu od širenja zaraze, do svinja više nitko osim njih i veterinara ne može doći.

– Držimo se isključivo naredbi i uputa koje smo dobili od ministarstva, ističe Marko Maroševac, svinjogojac iz Županje.

Na snazi je obustava prometa i klanja

Kažu da sad trpe veliku štetu jer iako su im svinje zdrave, na snazi je obustava prometa i klanja.

– Sad trenutno se plašimo svako jutro. Kad idem po dvorištu prvo idem pregledati svinje da vidi da li sve dišu. Popodne se opet sjednem, pa kad počneš opet misliti o svinjama… govori Luka Galović, svinjogojac iz Županje.

Afrička svinjska kuga zadala im je velik udarac od kojega će se godinama oporavljati. No, mnogi od proizvodnje neće odustati. Do tada se trebaju držati strogih mjera. Jedini je to način da se spriječi širenje bolesti, a s njom i ekonomski gubici.