U Koloni sjećanja 500 ljudi uz razmak, kontrola pri ulasku u grad

0

foto: MB PRESS

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio održavanje Kolone sjećanja, druga sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj kao i sastanak na temu organizacije obilježavanja blagdana 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, održana je danas u Ministarstvu branitelja u 13 sati.

Nakon sjednice obratio se ministar obrane, Tomo Medved, koji je rekao da će se Kolona sjećanja održati uz sve epidemiološke mjere koje su dosad propisane te da će na njoj smjeti biti do 500 ljudi. – Javlja N1.

Pozvao je one koji žele doći u Vukovar, da to učine i ovih dana do 18. studenoga, a oni koji dođu na sam dan pada grada, morat će nositi maske i poštovati propisani razmak. Osim toga, oni koji žele odati pijetet žrtvi Vukovara to mogu učiniti u svojim gradovima, u onim ulicama koje nose ime Grada Vukovara i Škabrnje, rekao je ministar.

Nakon ministra govorio je Capak, kazavši da se pri organizaciji Kolone sjećanja vodilo računa da se većina događaja 18. studenoga održava na otvorenom, da se poštuje propisana distanca te da se maske nose i na otvorenom i u zatvorenom.

“Uz pomoć redara bit će praćeno nošenje maski i poštivanje distance. Neće biti organiziranog smještaja, a rad ugostiteljskih objekata bit će smanjen”, rekao je Capak.

U nastavku navodimo osnovne preporuke:

Preporuka je da se na Dan sjećanja u Vukovaru ne okuplja više od 500 ljudi.

Ne preporuča se organizirani prijevoz, a iznimno ako se organizira mora biti u skladu s općim epidemiološkim preporukama.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru, predstavnici lokalnog stožera civilne zaštite te gradonačelnik Grada Vukovara izvijestili su kako neće biti organiziranog smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se na način da neće biti angažirani pokretni sadržaji, a ostali će raditi do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Sudionici obilježavanja Dana sjećanja obvezni su nositi maske za lice ili medicinske maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Preporuča se česta dezinfekcija ruku, za što će se osigurati dezinfekcijska sredstva.

Potrebno je održavati razmak između sudionika, a osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara.

Program paljenja svijeća koji se 17. studenoga tradicionalno odvijao u krugu bolnice, te program početka Kolone sjećanja 18. studenoga, ove godine organizirat će se u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice.

Sveta misa na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata, održat će se uz obilježen nužan razmak od dva metra između nazočnih.

Ostala obilježavanja koja se održavaju 19. studenoga i 20. studenoga (Borovo, Velepromet, Ovčara) također će se prilagoditi preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te usvojenim zaključcima s današnjeg sastanka.

Svi nazočni na današnjem sastanku u zajedništvu pozivaju hrvatske građane koji žele iskazati pijetet svim žrtvama Domovinskog rata, a posebice Vukovara i Škabrnje da u svojim mjestima zapale svijeće, poštujući epidemiološke mjere, te da na taj način izraze dostojanstveno poštovanje prema ovoj tužnoj 29. obljetnici, uz istovremenu brigu o svom zdravlju i zdravlje svojih bližnjih.