U Iloku otvoren Centar kompetencija za poljoprivredu i turizam

0
foto: Radio Ilok

U Iloku je svečano otvorena obnovljena zgrada Centra kompetencija za poljoprivredu i turizam koji je, kako je rečeno, osnovan radi specifičnog povezivanja poljoprivrede i turizma.

Naime, Općina Lovas u suradnji s Gradom Ilokom i Općinom Bač provodi projekt „Poticanje prekograničnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“ koji se financira iz programa prekogranične suradnje INTERREG – IPA CBC Croatia – Serbia 2014. – 2020.

„S otvorenim Centrom za kompetencija za poljoprivredu i turizam Ilok je dobio novi prostor gdje će se mali i srednji poduzetnici moći informirati te dobiti stručnu pomoć za razvoj i unapređenje poljoprivredne i turističke ponude u našem gradu“, rekla je voditeljica projekta za Grad Ilok Marija Dobošević.

Dodala je kako je projekt trajao dvije godine i sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu od 85%, dok projektni parteri Općina Bač, Grad Ilok i nositelj projekta Općina Lovas snose 15% ukupne vrijednosti. Ukupna vrijednost samog projekta iznosi preko 720.000 kuna.

Govoreći o projektu pojasnila je kako je u Iloku adaptirana, obnovljena i opremljena s tehničkom i uredskom opremom zgrada Grada Iloka za Centar kompetencija te je spremna za pružanje usluga – edukativni program i pružanje pomoći našim malim, srednjim poduzetnicima i OPG-ovima da svoju ponudu odnosno proizvode plasiraju u samom Gradu Iloku kroz suradnju sa našim ugostiteljima i smještajnim kapacitetima.

„Cilj nam je potaknuti naše male poljoprivrednike da certificiraju svoje proizvode, jer bez certifikata ne mogu ponuditi svoje proizvode ugostiteljima, to je jedna smjernica da im pomognemo u certificiranju svojih proizvoda te da ih povežemo sa našim ugostiteljima kako bi došlo do međusobne suradnje“, istaknula je Dobošević.

Okupljenima se obratila i gradonačelnica Iloka Marina Budimir koja je rekla da imamo izuzetno lijepe proizvode koje naši poljoprivrednici proizvode i da to treba povezati sa turizmom.

„Intencija ovakvog Centra je povezati te dvije grane koje bi zapravo i jednima i drugima doprinijele za bolji razvoj. Cilj projekta je poticanje održivog privrednog razvoja kako Grada Iloka, tako i Vukovarsko-srijemske županije te teritorija Vojvodine – Južnobački okrug, pripremom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća“, rekla je Budimir.