U Hrvatskoj se godišnje utopi 90 ljudi

0
foto:PIXABAY

Prema odluci UN-a ove će se godine po prvi puta 25. srpnja obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja pod sloganom “Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao”, priopćio je u četvrtak Hrvatski Crveni križ (HCK) upozorivši da se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku utopi 90 ljudi.

U HCK-u ističu kako je utapanje jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, a u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća, te jedan od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima. 

HCK, koji jedini u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje, obilježit će Svjetski dan prevencije utapanja diljem Hrvatske, a središnji događaj bit će na malom jezeru na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 25.srpnja.

Za djecu će biti organizirana radionica “Kodeks sigurnosti na vodi”, a zajedno sa svojim roditeljima moći će naučiti kako pružiti prvu pomoć kod utapanja.

Spasioci Crvenoga križa izvest će vježbu spašavanja utopljenika, i to onako kako zaista izgleda kad se u stvarnosti događa utapanje.