U Gaju održana likovna kolonija za obnovu župne crkve

foto: Compas.com.hr

U organizaciji župe Gaj danas je u sklopu župnog kompleksa održana likovna kolonija, a prikupljena financijska sredstva od prodaje slika bit će namijenjena za obnovu tamošnje župne crkve svete Katarine.

Jedan od inicijatora likovne kolonije je Želimir Šiško, slikar iz Kutine koji je u ovoj humanitarnoj aktivnosti okupio i likovne autore iz drugih sredina, ne samo iz Kutine, nego i obližnjih Lipovljana, Novske, ali i iz Zagreba te Stubičkih Toplica. Svi oni danas su stvarali slike s motivima okolnih crkvi, od Brezina i Gaja do Antunovca i Poljane.

Kako nam je rekao, gospodin Šiško je slikar s dugogodišnjim iskustvom. Izlaže već trideset godina, a nedavno mu je izašla i fotomonografija s 86 samostalnih izložbi. Predsjednik je likovnog društva iz Popovače, a tijekom svojeg stvaralaštva dosad je organizirao brojna događanja poput aukcija i likovnih kolonija. Dobitnik je nagrade za promidžbu Sisačko-moslavačke županije, a Grad Lipik mu je pripomogao u izdavanju fotomonografije s obzirom na činjenicu da je jedna od izložbi održana upravo i u Lipiku.

Njegovo poznanstvo s vlč. Tašićem seže još u vrijeme njegova službovanja u Sopju unazad nekih pet do šest godina. Naime, ondje, u Podravini je restaurirao križeve uz cestu pa su se tako i upoznali i sprijateljili. Već tad ga je nagovarao da organizira jednu likovnu koloniju, međutim to se ostvarilo upravo sad kad je došao na službu u naš kraj.

Vlč. Augustin Tašić, župnik Župe sv. Katarine u Gaju ovom je prigodom umjetnicima uputio istinsku zahvalu što su uložili truda i vremena, a nadasve humanitarni karakter kako bi pripomogli u obnovi župne crkve.

Otkako je početkom kolovoza preuzeo službu, ovo je već druga humanitarna akcija koju je poduzeo vlč. Tašić, a koja je namijenjena obnovi crkve u Gaju. Prije desetak dana za tu je nakanu održana i humanitarna utakmica između HNK “Jovača” i hrvatske svećeničke reprezentacije.

foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr
foto: Compas.com.hr