U četiri slavonske županije provodi se policijska akcija ”Manje oružja – manje tragedija”

Policijske uprave Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska najavile su provedbu akcije ”Manje oružja – manje tragedija” tijekom koje će građani moći anonimno prijaviti i vratiti oružje, streljiva i eksplozivne tvari koje nelegalno posjeduju, bez sankcija.

Građani se pozivaju da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da ukoliko žele predati oružje o tome obavijeste policiju. Po dojavi će postupati policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu, s civilnim vozilom te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

Putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju, a na broj policije 192 ili 112 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju, odnosno pozvati za anonimnu predaju oružja. Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave.

U razdoblju od  1. siječnja do 30. rujna 2020. na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su iskoristili akciju „Manje oružja – manje tragedija“ te bez sankcija policijskim službenicima dragovoljno predali:  147 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, ručne bombe i razno dugo i kratko oružje), 4221 komad streljiva za dugo i kratko oružje te 7,6 kilograma eksploziva. Ovi podaci pokazuju da građani na području PU požeško-slavonske još uvijek nelegalno posjeduju znatne količine oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava.

U vremenu od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine, građani sa područja Policijske uprave brodsko-posavske, iskoristili su Akciju „Manje oružja – manje tragedija“, odlučivši se na dragovoljnu predaju oružja policiji. Nakon što su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu zaprimili poziv građana, od istih su na siguran način preuzeli: 233 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, ručne bombe, mine, te razno dugo i kratko oružje), 2962 komada streljiva za dugo i kratko oružje, te 9,8 kilograma eksploziva. 

Policijska uprava virovitičko-podravska najavila je kako akcija na njihovom području započinje u ponedjeljak 19. listopada i traje do 30. listopada, na način da će organizirati  INFO-pultove na raznim mjestima, odnosno u različitim gradovima građani će od policijskih službenika dobiti sve informacije o vraćanju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Akciji se priključuju predstavnici braniteljskih udruga sa područja Policijske uprave virovitičko-podravske, na čelu sa predsjednikom županijske HVIDRA-e Matom Bubaš, predsjednikom udruge HVIDR-a Virovitica Mirkom Poljanac, predsjednikom udruge Slatina Ilijom Nikolić,  koji također pozivaju branitelje koji posjeduju nelegalno oružje, da predaju isto, a isti će se nalaziti na INFO-pultovima.

Za više informacija za pojedine županije možete kontaktirati nadležne policijske uprave.