U Baranjsku čistoću stigao novi kamion i koševi za razvrstani otpad

0

U četvrtak, 29. veljače 2024. godine su u Belom Manastiru predstavnici tvrtke Tehnix d.o.o. isporučili novo komunalno vozilo marke Mercedes-Benz nabavljeno putem otvorenog postupka javne nabave po principu ekonomski najpovoljnije ponude. Osim novog vozila isporučeno je i deset novih koševa koji će biti postavljeni na javnoj površini a služe za razvrstavanje otpada.

“Imamo isporuku novog kamiona koje je nabavljeno putem Javne nabave još prošle godine. Ukupna vrijednost vozila sa svim podizačima je 172.539 eura. To je sada peto novo vozilo s kojim raspolaže Baranjska čistoća. Imamo još dva stara koja ove godine idu u prodaju. Tako da ćemo ovaj posao vršiti s novim vozilima s trogodišnjim jamstvima.”, rekao je za Baranju Info Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće.

Novo vozilo testirano je danas, obišao se probni krug oko Grada te je odrađeno i prvo pražnjenje spremnika u Ulici Alojzija Stepinca. Opremljeno je najsuvremenijom tehnologijom koja omogućuje efikasnije zaprimanje i obradu komunalnog otpada, a posebnost je hidraulika za podizanje podzemnih kontejnera.

Vozilo može prazniti kontejnere od 700 do 1100 litara i kante od 60 do 240 litara a ima automatizirani mjenjač, suvremenu opremu, kameru koja snima oko vozila s memorijom od 90 dana. Prostor za prešanje otpada zapremnine je 16 kubika, a prostor za prijem otpada je 2 kubika.

Novim vozilom upravljat će 22-godišnja djelatnica Helena koja se nedavno zaposlila a kroz pripravništvo stječe znanja i uči o navedenom poslu. Upravo je ona vozila testni krug po Gradu. “Zadovoljna sam novim vozilom i ukazanim povjerenjem Baranjske čistoće.“, rekla je Helena Bognar, djelatnica Baranjske čistoće.

Osim vozila danas je isporučeno prvih 10 koševa za razvrstavanje otpada na ulici. Tvrtka Baranjska čistoća je osmislila ovaj projekt, a tvornica Tehnix iz Međimurja je izradila prvo prototip a zatim i koševe.

Ogledni primjerak je ispred tvrtke Baranjske čistoće, a od sutra počinje postavljanje na ostalim dijelovima grada, potvrdio je za Baranju Info direktor Baranjske čistoće.

“Sljedeći koševi koji će nam stići će biti nešto manjih dimenzija koje ćemo postavljati po trgovima, ulicama, grobljima i ostalim objektima gdje je veći promet stanovnika.” rekao je direktor Baranjske čistoće Damir Paulić.

Upravo ovim razvrstavanjem otpada građani mogu pridonijeti zaštiti okoliša. Svjesno odvajanje otpada na papir, plastiku, staklo, metal i biološki otpad omogućuje efikasnije recikliranje i ponovnu upotrebu sirovina, čime se smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima ili se spaljuje.