Tri osobe uhićene zbog prevare u obnovi nakon potresa

0
foto: MB Press

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) pokrenuo je istragu protiv tri osobe i jednog trgovačkog društva zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava s ciljem dobivanja bespovratne potpore u iznosu od oko 2,5 milijuna eura namijenjene obnovi nakon potresa, a financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU). 

Svi su osumnjičenici uhićeni jučer na zahtjev EPPO-a.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od siječnja 2022. do listopada 2023. jedan od osumnjičenika, vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave. Na temelju rezultata provedenih izvida utvrđeno je da je on u ime svoga trgovačkog društva podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U pozivu je kao obvezni uvjet prihvatljivosti bilo propisano da se isti odnosi na vraćanje u prijašnje stanje energetske infrastrukture, energetskih postrojenja, energetskih sustava i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio sisačko-moslavačku županiju 28. i 29. prosinca 2020.

Da bi prijava bila uspješna, vlasnik društva trebao je dostaviti nalaze i mišljenja o oštećenju elektroenergetske infrastrukture u vlasništvu toga društva. Također je trebao dostaviti dokaz o ispitivanju kabla srednjeg napona, i općenito, bilo je važno pokazati da je šteta nastala uslijed potresa.

Postoji osnovana sumnja da je vlasnik društva dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije, a sumnja se da je to i učinio uz pomoć druge dvojice osumnjičenika – stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. Sumnja se da su neistinito naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu, te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

Nakon toga, vlasnik društva krivotvorene dokumente priložio je prijavi predanoj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje mu je dodijelilo približno 2,5 milijuna eura iz FSEU – od čega je oko 1,7 milijuna eura isplaćeno njegovom društvu za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi.

Izvidne radnje provedene su u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te hrvatskim Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Radi osiguranja protupravno stečene imovinske koristi EPPO je sucu istrage predložio blokadu imovine i sredstava na računu osumnjičenog trgovačkog društva.