Toplice Lipik pripremaju jedan bolnički odjel za prijem lakše oboljelih pacijenata od koronavirusa

0

Na upit o alternativnim smještajima i stacionarima tijekom jučerašnje (op. a. 7. prosinca) konferencije Županijskog Stožera Civilne zaštite, doznali smo da je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana definirana kao sekundarni prostor, dok su Toplice Lipik definirane kao tercijarni objekt. Dakle, kako je rečeno, dio Toplica Lipik bi primio lakše oboljele bolesnike koji bi prema naputku pristizali iz pakračke bolnice.

Da je sve ovo točno, potvrdio je Compasu i ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

„Da, imamo takvu Odluku županijskog Stožera Civilne zaštite. Ministarstvo zdravstva još 2. studenog pozvalo je sve bolničke zdravstvene ustanove da poduzmu sve mjere za promptnu prilagodbu svojih kapaciteta zahtjevima pacijenata kojima je indicirano hitno i neodgodivo medicinsko zbrinjavanje. U odgovoru ukazali smo na našu rehabilitacijsku ulogu za područje cijele Slavonije i šire. No, očito je epidemiološka situacija usmjerila županijski Stožer na odluku o angažiranju naših kapaciteta i mi to moramo poštovati. Pripremamo se, radimo protokole, savjetovali smo s Ministarstvom zdravstva.“, ističe ravnatelj te napominje kako sutra imaju sjednicu Povjerenstva za bolničke infekcije, a prije toga sastanak s predstavnicima pakračke bolnice.

– “Mi bismo trebali primiti  jednostavne, asimptomatske i srednje teške pacijente i to tek kad se popune pakrački kapaciteti i to samo s našeg područja. Naravno, potreban nam je stručni suport pakračke bolnice, zbog čega imamo sutra sastanak. Treba nam vremena i za vraćanje u pogon medicinskog kadra koji je u samoizolaciji.”, govori ravnatelj te dodaje: “Isto tako, treba nam vremena za nabavu zaštitnih sredstava i opreme zbog čega smo uputili zahtjeve županijskom Stožeru i Ministarstvu zdravstva. Vjerujem da će ovi uvjeti biti ispunjeni do kraja tjedna. To još uvijek ne znači da ćemo dobiti takve pacijente, to ovisi o epidemiološkoj situaciji. Napominjem da u ostatku bolnice i dalje obavljamo svoju osnovu djelatnost bolničke i ambulantne fizikalne medicine i rehabilitacije.”, zaključuje Darko Kelemen.