Svjetski je dan oralnog zdravlja

0
foto: Pixabay

Svjetski dan oralnog zdravlja svake godine obilježava se 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezane s drugim ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom “Zdrava usta su… sretno tijelo”, kojim se želi ukazati na to da je oralno zdravlje važno za sveopće zdravlje.

Ankete provedene u posljednjih desetak godina otkrile su da hrvatski građani peru zube u prosjeku jednom u pet dana umjesto dva puta dnevno, koliko preporučuju stručnjaci.

Zabrinjavajuća su činjenice da svaki četvrti muškarac pere zube samo kada ide zubaru, po glavi stanovnika u prosjeku se potroše dvije i pol paste za zube godišnje, 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, 80% Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, 90% ih ima karijes, a 11% nema svojeg stomatologa. Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU. Iza nas je samo Bugarska.

Manjak oralne higijene povezan je s brojnim bolestima

Međutim, zdravlje zuba samo po sebi nije jedini problem. Novija istraživanja pokazuju da postoji povezanost između loše oralne higijene i razvoja parodontitisa koji je, pak, povezan s cijelim nizom ozbiljnih, sistemskih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, demencija, reumatoidni artritis i druge autoimune bolesti.

Među ostalim, istraživanja sve više otkrivaju da je populacija bakterija, odnosno mikrobiom usta, povezana s mikrobiomom probavnog sustava i da zajedno čine jednu os, čiji je poremećaj povezan s brojnim bolestima, uključujući čak i rak.

Konačno, ne manje važno, liječenje parodontitisa i njegovih posljedica predstavlja velik financijski teret za zdravstvene sustave koji se mjeri u milijardama eura, a on se može značajno smanjiti pravovremenom dijagnostikom i liječenjem.

Brinite o svom oralnom zdravlju, perite zube bar dva puta dnevno.