Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

foto: pixabay

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (eng. World AIDS Day), održava se 1. prosinca svake godine od 1988., pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Osim podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u , posebno se ističu i dostignuća postignuta u prevenciji zaraze HIV-om, ali i dostupnosti terapije kojom se postiže gotovo normalno očekivano trajanje života kao u zdravoj populaciji. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške je crvena vrpca (eng. red ribbon).

Toga dana u 1988., usmjerava se pažnja svih stanovnika Zemlje prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji. Od tada pa do danas ovom kampanjom obuhvaćene su različite teme i ciljne skupine ljudi, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava u gotovo svim državama svijeta.

Prema procjenama UNAIDS-a iz 2017. godine, živjelo je 36,9 milijuna osoba zaraženih HIV-om, od kojih od kojih oko 25 % ne zna da su zaraženi.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u periodu od 1985. do 2016. godine u Hrvatskoj su evidentirane 1.433 osobe u kojih je dijagnosticirana HIV-infekcija, od čega je 480 oboljelo od AIDS-a, a 204 osobe su od AIDS-a umrle. U Hrvatskoj se prosječno godišnje bilježi oko 90 slučajeva infekcije HIV-om, čime se i dalje svrstavamo među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. 88 % zaraženih HIV-om čine muškarci, a najveći broj zaraza HIV-om je u dobnim skupinama 25-39 godina.