Svinjogojci šire još prosvjednih punktova, otvara se jedan u Osječko-baranjskoj županiji

0
foto: HTV

Prosvjed poljoprivrednika u Slavoniji primiču drugom tjednu. Nezadovoljni svinjogojci izašli su na prometnice s traktorima i blokirali granične prijelaze. Organizatori su na sastanku razgovarali o svojim idućim koracima. Traže ostavku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i proširuju blokade prometnica. Otvoren je i prvi prosvjedni punkt u Osječko-baranjskoj županiji i to u Potnjanima.

Mi smo na granici klanja i neklanja. Susjedno selo udaljeno 3 km smije klati, a mi ne smijemo. Ovdje smo zbog cijele županije. Cijeli krug je u velikom problemu. Svinje su nam zdrave, a ne smijemo klati. Nama odgovara da ih koljemo na svojim domaćinstvima. Datum mjere koji su nam zadali je za nas neprihvatljiv. Upitno je hoće li se to meso stići osušiti. Neće biti ništa od suhomesnatih proizvoda zbog čega svinje i koljemo. Izgubit ćemo kupce, svi će se nekako snaći, otići će u trgovačke lance“, rekao je za HTV Ivica Backo, svinjogojac, Potnjani.

Ogorčeni svinjogojci spremni su organizirati prosvjede na još dva punkta u Osječko-baranjskoj županiji. 

Podsjećamo, zbog prosvjeda na na državnoj cesti DC520, kod kružnog toka promet prema GP Slavonski Šamac je preusmjeren preko Kruševice, a prema graničnom prijelazu Županja osobna vozila prometuju obilazno, uz regulaciju i nadzor policijskih službenika, dok je promet autobusa i teretnih vozila je otežan, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).