Svečani koncert HKGD-a “Dunav” povodom 30 godina od obnove društva

0

U Hrvatskom domu Vukovar, HKGD “DUNAV” organizirao je svečani koncert “Pjesmom i plesom kroz Hrvatsku” povodom 30 godina od obnove društva.

Jedno je to od najstarijih društava u Vukovaru, a nastavlja stoljetnu tradiciju djelovanja Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva ”DUNAV” iz Vukovara, osnovanog 1867. godine.

Društvo je nositelj mnogih kulturnih događanja u Vukovaru, kako danas, tako i u svojoj stoljetnoj tradiciji. Okuplja Vukovarce svih generacija koji svoje slobodno vrijeme posvećuju glazbi, plesu, pjevanju i sviranju tamburaških instrumenata. Njegovanje i očuvanje hrvatske tradicijske kulture prioritetan je zadatak društva. Danas okuplja više od 120 članova, a osvojili su brojna priznanja i nagrade na raznim smotrama u državi i inozemstvu.

Na manifestaciji su izveli sljedeće plesovi i pjesme: Idem kolu makar ne igrala, Drumarac, Pjesme i plesovi Slavonije, Lijepo pjevam daleko se čuje, Na drvenom konjicu, Derite se cipelice, Tucin spletokol, Moja diridika, Ej berdo berdo, Sve poštivam svoje uživam, Plesovi Hrvatskog Zagorja, Pri Prigorskim bregima, Ne daj Slavonijo. Gosti na koncertu bili su KUU “Kristal-Sladorana” Županja i Stjepan Jeršek-Štef.

Događaju je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu.