Sve više gradova i općina će Novu dočekati bez vatrometa

0
foto: MB Press/Ilustracija

Nakon akcije udruge Prijatelji životinja, dio gradova i općina odlučio je prošle godine zabraniti vatromet i petarde na dočeku Nove godine iz obzira prema kućnim ljubimcima za koje je ta buka velik izvor stresa i traume, ali i zbog naših sugrađana koji pate od PTSP-a i sličnih poremećaja, ili im iz drugih razloga smeta buka.

Popisu argumenata protiv pirotehničkih proizvoda tada su dodani i oni za zaštitu okoliša, jer buka smeta i divljim životinjama, a kemikalije i procesi kojima se proizvodi pirotehnika štetno utječu na okoliš.

Usprkos protivljenju dijela građana, nekoliko desetaka gradova i općina prošle je godine zabranio vatromet na dočeku, a ove je godine taj popis još dulji, pišu Prijatelji životinja na službenim stranicama.

sta akcija se održava i ove godine, a na popisu se nalaze 44 općine i grada. Osim toga, dva trgovačka lanca, Tommy i Lidl, odlučila su podržati akciju time što uopće neće prodavati pirotehniku u danima pred Novu godinu.

Radi se o općinama Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci i Viljevo, te o gradovima: Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik i Otok.

Mnogi od njih zamijenit će ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama. Tu su odluku donijeli nakon našeg apela da se zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa. Pohvalili smo sve koji su odbacili vatromet za sigurnost ljudi, životinja i okoliša, kao i trgovine bez pirotehnike.

Broj općina i gradova koji ne organiziraju slavlje uz vatromet vjerojatno je i veći, ovo je popis onih JLS-ova koji su nam službeno potvrdili svoju odluku.
 – stoji u priopćenju Prijatelja životinja.