Sve službe spremne za zimske uvjete na cestama

0

Održan je sastanak koordinacije Policijske postaje Beli Manastir, predstavnika jedinice lokalne samouprave i koncesionara cesta povodom sutrašnjeg početka zimske sezone na cestama. Zimski uvjeti počinju 15. studenog i traju sve do 15. travnja, kada vozači obavezno moraju imati zimsku opremu na vozilima.

Policijska postaja Beli Manastir svake godine održava radni sastanak s ciljem osiguranja što bolje protočnosti i sigurnosti cestovnog prometa, a pored i postizanja što bolje uvezanosti i koordinacije povezanosti policije sa službama koje skrpe o čišćenju i osiguranja prohodnosti cestovnih pravaca.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave i koncesionari državnih, županijskih i lokalnih cesta. Jedinice lokalne samouprave su predstavili svoje operativne planove kojima je detaljno razrađeno gdje će i koje će tvrtke obavljati posao.

“Svake godine provodimo operativni plan provođenja zimske službe, u slučaju zimskih uvjeta na cestama kako bi se eventualni problemi uspješno otklanjali. Vozačima poruka: pripremite svoja vozila, zimske pneumatike, oprezno, držite se ograničenja uvjeta na cestama i brzinu prilagodite istome”, istaknuo je načelnik PP Beli Manastir Ivica Tkalec.

Što se tiče zimskog održavanja cesta, Cesting je pripremio svoja vozila, pripremio je zalihe soli.

“Pokrivamo 95 kilometara državnih cesta i 200 km županijskih i lokalnih cesta. Trenutno imamo na skladištu 350 tona soli s tim da smo još 150 tona naručili, tako da ćemo startati zimsku službu s 500 tona soli. Spremni smo za zimske uvjete, rekao je Roman Rašić, nadcestar belomanastirskog Cestinga.

Istaknuo je neka kritična mjesta na području Baranje na koje bi vozači trebali obratiti pažnju.

“Što se tiče kritičnih mjesta na području Baranje možemo spomenuti državnu cestu D7, istaknuo bih zavoje kao kritično mjesto, posebice zavoj u Kozarcu gdje često dolazi do izlijetanja vozila zbog nepropisnog poštivanja signalizacije. Na županijskim cestama imamo mikrolokacije gdje se stvaraju snježni zapusi. Također, treba obratiti pozornost na cestu Kotlina gdje imamo uspon i spust u Kotlini i spust Batina”, rekao je Roman Rašić.

Kazne

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobila s priključnim vozilom.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.

Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne regionalne samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa, kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta.