Sve je izgledniji povratak strožih mjera, Stožer ih planira uvesti i prije kraja mjeseca

Zbog povećanja broja novooboljelih u Hrvatskoj, delta soja koji se sve brže širi, premalo cijepljenih osoba i označavanje hrvatske obale narančastim upozorenjem sve su izglednije nove strože mjere. Jutarnji list neslužbeno doznaje od izvora bliskog Nacionalnom stožer civilne zaštite kako se prože mjere pripremaju te da će stupiti na snagu prije kraja srpnja, iako do 31. srpnja vrijede blaže mjere.

Prije nepuna dva mjeseca došlo je do velikog popuštanja mjera, a spas turističke sezone Nacionalni stožer vidi u postroženju mjera.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje postroženje će se odnositi na masovna okupljanja koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa.

Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske “u crveno” i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Problem stvara novi delta soj koji je postao dominantan, a brže se širi od ostalih mutacija.

U Hrvatskoj se zabilježen porast novozaraženih u odnosu na prethodne tjedne, iako je situacija još uvijek stabilna. Prema podacima od utorka, novodijagnosticiranih slučajeva bilo je 146, od čega je gotovo 60 posto vezano uz Splitsko Dalmatinsku (34), Zadarsku (26), Šibensko-kninsku (11), i Dubrovačku županiju (15).