Stranka umirovljenika: Ne cijepite starije građane cjepivom AstraZeneca

0
foto: pixabay

Stranka umirovljenika pozvala je u nedjelju Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da cjepivo AstraZeneca ne koristi za cijepljenje starijih građana te da se obrate na druge adrese u nabavi cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost veća od 90 posto.

Europska agencija za lijekove odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti osobito za stariju populaciju stanovništva pa je tako znatan broj vlada europskih država donijelo odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju tim cjepivom, navode u priopćenju.

Kod donošenja takvih Odluka EU zemlje rukovodile su se činjenicom kako je tijekom kliničkih ispitivanja učinkovitosti cjepiva na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrđena uspješnost na razini od 60 posto. Zbog te je činjenice, Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila da nema dovoljno relevantnih podataka za zaključak da bi cjepivo bilo uspješno kod populacije starije od 55 godina, stoji u priopćenju.

Države koje poštuju svoje starije sugrađane poput Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Poljske ne preporučuju upotrebu ovog cjepiva za starije osobe, a Hrvatska je donijela odluku da će započeti s procjepljivanjem njime danas, ističe se u priopćenju HSU-a.

Predlažu kupnju drugog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.

HSU apelira na Stožer civilne zaštite da “u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red”.

Ne dozvolimo još jednu ugrozu već ugroženih građana RH i ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika koji su prvi na redu za cijepljenje, stoji u priopćenju HSU-a koje potpisuje predsjednik Veselko Gabričević.