Stožer OBŽ: Situacija s vodostajima Drave i Dunava pod kontrolom

0
foto:OBŽ

Vodostaji rijeka Drave i Dunava trenutno su pod kontrolom, a situacija bi takva trebala i ostati, zaključeno je na sjednici osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite. Sve službe su na terenu i spremne na eventualno pogoršanje situacije.

Građani Osječko-baranjske županije mogu biti mirni

Župan Mato Lukić izvijestio je kako trenutne informacije o vodostajima ne izazivaju zabrinutost te da građani mogu biti mirni. Stožer je spreman i za ekstremne situacije, poput većih količina oborina koje bi mogle povećati vodostaje Drave i Dunava. U slučaju takvih scenarija, poduzet će se mjere prema preporukama “Hrvatskih voda”.

Trenutni i očekivani vodostaji

Vodostaj Drave kod Osijeka iznosio 335 centimetra, dok se redovne mjere obrane od poplave proglašavaju na 350 centimetara. Očekuje se da će vodostaj dostići 370 centimetara u narednim danima, pri čemu će se voda izliti na retenciju na lijevoj obali, što ne znači da će grad biti poplavljen. Prošlogodišnji vrhunac vodenog vala na Dravi iznosio je 418 centimetara, a sada se očekuje pola metra niži vodostaj, što ne predstavlja značajnu opasnost za grad Osijek.

Trenutno vodostaj Dunava kod Batine iznosi 603 centimetra, što je samo 47 centimetara ispod razine za proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplave, koje se aktiviraju na 650 centimetara.

Spremnost na terenu

Željko Kovačević, direktor osječkog vodno-gospodarskog odjela “Hrvatskih voda”, istaknuo je kako su trenutni vodostaji uobičajeni za ovo doba godine. Međutim, s obzirom na nedavne događaje u Njemačkoj, odlučili su biti na oprezu te su na vrijeme angažirali sve sastavnice Stožera na moguće ugroze.

Kovačević je poručio da je situacija potpuno pod kontrolom te da javnost može biti mirna. Sve službe su na terenu i spremne za sve moguće scenarije.

FOTO:OBŽ