Što su obvezni mirovinski fondovi i što znače A, B i C kategorije obveznih mirovinskih fondova

0
foto:pixabay

U prethodnom smo se tekstu pisali o mirovinskog sustava i fondovima kojima si možete poboljšati svoju mirovinu i dočekati mirnije svoju starost, te smo se tom prigodom malo dotaknuli mirovinskim fondovima. Danas ćemo napisati nekoliko riječi obveznim mirovinskim fondovima, te vam prezentirati koji je od njih u ovom trenutku najisplativiji za ulaganje.

Društva za upravljanjem mirovinskim fondovima su Allianz ZB d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Erste d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, PBZ Croatia osiguranje d.d. društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, Raiffesen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima dioničko društvo. Svako od društava ima po tri obvezna mirovinska fonda koji su podijeljeni u kategorije A, B i C, te samim time imamo 12 obveznih mirovinskih fondova.

Kategorija A

Ovo je najriskantnija kategorija mirovinskih fondova, ali i prinosi u njima su veći u odnosu na one sigurnije u B i C kategoriji. Kod njih je specifičnost ta da da sredstva svojih korisnika ulažu u većem dijelu u devizama. Također manji dio ulažu u državne obveznice i obveznice u EU, dok veći dio mogu ulagati u dionice kako tuzemne tako i inozemne. U ovu se kategoriju fondova preporučuje ulaganje svima koji imaju više od 10 godina do mirovine. Prema informacijama sa stranica društava najbolje rezultate u 2020. godine ima PBZ Croatia osiguranje d.d. 1,92% rasta prinosa, a prinos njihovog fond je u 5 godina narastao 8,56%. Prinosi ostalih fondova su se kretali u 2020. od -0,46% do 0,3%, a od osnutka bilježe rast prinosa od 6,60% do 7,23%.

Kategorija B

Rizici u ovoj kategoriji su umjereni, te su samim time i prinosi nešto manji u odnosu na kategoriju A, ali konstantniji. Ulaganja fondova u ovoj kategoriji su suprotna u odnosu na kategoriju A. Ulaže se više sredstava i obveznice u odnosu na dionice i vrijednost imovine društva je u kunama veće u odnosu na devize. U ovu se kategoriju fondova preporučuje ulaganje svima koji imaju manje od 10 godina do mirovine. Kao i u kategorija A najbolje rezultate u 2020. godine ima PBZ Croatia osiguranje d.d. 2,19% rasta prinosa, a prinos njihovog fond je u 5 godina narastao 5,94%. Prinosi ostalih fondova su se kretali u 2020. od -9,6% do 0,22%, a od osnutka bilježe rast prinosa od 5,35% do 5,74%. Dugoročni su prinosi u ovoj kategoriji između fondova minimalni i razlike između najboljeg i najlošijeg je svega 0,6%.

Kategorija C

Ovo je najsigurnija kategorija s najmanjim rizicima za osiguranike, ali samim tme prinosi su manji u odnosu na prethodne dvije kategorije. Ulaganja fondova u ovoj kategoriji su u velikoj većinu u državne obveznice, dok se samo manji dio investira u dionice. Gotova sva vrijednost imovine fondova je u kunama, tek je neznatni dio imovine u devizama. Preporuka je da u njega ulažu osiguranici koji imaju manje od 5 godina do mirovine. Kao i u prethodne dvije kategorije najbolje rezultate u 2020. godine ima PBZ Croatia osiguranje d.d. 2,38% rasta prinosa, a najbolji prinos od osnutka fonda ima Erste d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i iznosi 5,64%. Prinosi ostalih fondova su se kretali u 2020. od 0,42% do 1,75%, a od osnutka bilježe rast prinosa od 4,58% do 5,44%.      

Prilikom posjeta stranicama fondova imate mogućnost na istima usporediti njihove fondove kako bi lakše donijeli odluku o odabiru najpovoljnijeg za vas. Prije donošenja bilo kakve odluke o promjeni fonda preporučamo da se posavjetujete sa savjetnicima za mirovinske fondove, kako prilikom promjena iz fonda u fond ili između društava ne bi ste više izgubili nego dobili.