Stižu nova poskupljenja: Evo koliko će vas doći vođenje tekućeg u banci koja će to prva napraviti

0
foto:PIXABAY

Samo je na naknadama i provizijama dvadeset naših banaka zaradilo je više od 607 milijuna eura. Ove godine prva je naknade za građane odlučila podignuti Erste banka. – Piše portal Danas.hr

Pred nama je novi val poskupljenja bankarskih naknada vezanih uz vođenje računa, kreditne transfere, i druge usluge. Uz prihod od kamata, naknade su drugi najizdašniji prihod banaka koji se mjeri u stotinama milijuna eura. Dvadeset naših banaka samo je na naknadama i provizijama zaradilo više od 607 milijuna eura. Ove godine prva je naknade za građane odlučila podignuti Erste banka. I to, kako su nam rekli u toj banci, nakon što dvije godine nije bilo promjena iznosa tih naknada.

“Jedan dio naknada, uključujući naknadu za vođenje tekućeg i žiro-računa doživjet će određeni porast, dok će jedan drugi dio naknada biti smanjen”, kazao je Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke. Na pitanje koliki je to porast odgovorio:

“U ovome trenutku naknada za vođenje tekućeg računa iznosi 1,59 eura, dok će od 1. veljače iznositi 2 eura”, kazao je.

“Koliko vidim sve više regulativa postrožuje čuvanje podataka, jednako tako i komunikaciju – i sve zajedno kada zbrojimo, vjerujem da su banke odlučile podići dio naknada upravo radi toga što su im troškovi održavanja sustava nešto porasli”, objasnio je financijski stručnjak Zoran Balija.