Štete od mraza vidljive u cijeloj Hrvatskoj

0
foto: Pixabay

Štete od mraza u voćnjacima i vinogradima vidljive su gotovo u cijeloj Hrvatskoj, ali su raznolike ovisno o području, rekao je u srijedu za Hinu predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski, upozoravajući kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraza, prenosi HRT.

Ove su godine, kako je naveo, prvi mrazevi oštetili nasade ranijih sorti marelica, trešanja, breskvi, pa i krušaka. Kasniji mrazevi u nekoliko navrata oštetili su ostale sorte jabuka, krušaka, trešanja, šljiva u različitim postocima od 10 do 50 posto. 

Zadnji mraz početkom ovoga tjedna posebno je oštetio vinograde u Požeškoj kotlini, a jabuke na širem području Moslavine, Bilogore i Slavonije, kazao je Ledinski napominjući kako će štete biti posebno vidljive na kvaliteti jabuka, jer će biti dosta jabuka s prstenom koji ostaje nakon mraza.

Ledinski ističe kako daleko veći problem za voćare predstavlja to što osiguravajuća društva ove godine nisu željela osiguravati na štete od mraza.

Napominje i kako se kod same procjene štete traže kumulirani uvjeti tako da je ove godine zbog svega toga mala površina osigurana. 

Zbog svega navedenog, kako je rekao, za očekivati je da će ove godine doći do povećanja cijena svih vrsta voća.