Socijalni radnici: Ovisnost o alkoholu nije samo zdravstveni, već i društveni problem

0
foto: pixabay

Hrvatska komora socijalnih radnika upozorila je u povodu Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja, kako ovisnost o alkoholu nije samo zdravstveni, već i društveni problem.

Iz Komore navode i kako se godišnje zbog zdravstvenih poremećaja uzrokovanih alkoholom liječi oko 9000 ljudi, a 1800 osoba zbrinjava se zbog akutne opijenosti.

Socijalni radnici su naveli kako živimo u zemlji i regiji koja kulturološki podupire pijenje alkoholnih pića – najveći broj ljudi pije prigodno ili umjereno, bez štetnih posljedica, a kod drugih pijenje prerasta u štetnu zlouporabu, ili naviku, a onda i ovisnost.

Istaknuli su kako su posljedice zlouporabe alkohola vidljive puno prije razvoja ovisnosti, bilo da se radi o zabrinutosti članova obitelji, oduzetoj vozačkoj dozvoli, gubitku sjećanja na događaje, nasilničko ponašanje u obitelji pod utjecajem alkohola ili sličnom.

Za takve “simptome” socijalni radnici savjetuju obraćanje savjetovalištima za probleme ovisnosti jer se u toj fazi pijenja kraćim savjetodavnim  intervencijama može postići jako puno pozitivnih pomaka. Puno teža stanja liječe se bolničkim tretmanom.

“Kao i za svaki socijalno zdravstveni problem najvažnija je prevencija, edukacija o štetnosti pijenja alkohola. Važan je i stav društva prema ovisnicima koji bi trebao podržavajući, a ne osuđujući. Osobe ovisne o alkoholu  trebaju biti ponosni na svaki postignuti pozitivan pomak u borbi protiv vlastite ovisnosti, a ne se sramiti što polaze klubove liječenih alkoholičara”, poručili su u srijedu iz Hrvatske komore socijalnih radnika.

Također, apelirali su na sve koji imaju problem sa zlouporabom alkohola da se obrate najbližem klubu liječenih alkoholičara gdje će ih socijalna radnica ili drugi stručni voditelji voditi na apstinencijskom putu u novi, zdravi život.