Službeni rezultati izbora mogli bi biti objavljeni u ponedjeljak

0
foto:Sabor

Konačni službeni rezultati izbora za Hrvatski sabor mogli bi biti objavljeni u ponedjeljak, 29. travnja, pa bi rok od 20 dana za sazivanje Hrvatskog sabora na prvo zasjedanje tekao od utorka.

Prvo zasjedanje Sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno objave službenih izbornih rezultata, što znači da bi krajnji rok za to zasjedanje bila nedjelja, 19. svibnja.

No predsjednik Zoran Milanović, kažu upućeni, ne mora čekati krajnji rok, Sabor na prvo zasjedanje može sazvati i ranije, vodeći računa da treba ostaviti vrijeme da zastupnici na vrijeme dobiju pozive za sjednicu.

Nakon izbora za Hrvatski sabor, koji su održani 5. srpnja 2020., predsjednik Republike Milanović prvo je saborsko zasjedanje sazvao za 22. srpnja, a njegova odluka o sazivanju nosila je nadnevak 16. srpnja.

Prvo zasjedanje Sabora pokazat će je li i tko je od sudionika saborskih izbora uspio okupiti najmanje 76 zastupnika, koliko ih je potrebno da se izabere predsjednik Sabora, a time konstituira i sam Sabor.

Službene rezultate izbora objavljuje Državno izborno povjerenstvo (DIP), i to nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u zaštiti biračkog prava ili proteknu rokovi za njihovo podnošenje.

Svi rokovi još nisu protekli, noćas u ponoć tek treba isteći rok za podnošenje prigovora na izbore koji su se u nedjelju ponovili na dva biračka mjesta, u općinama Sračinec i Markušica.

Proglašenje službenih izbornih rezultata ima i svoju tehničku stranu, DIP ih objavljuje u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske, a u istom broju tog glasila objavljuje se i oduka Ustavnog suda RH o izborima.

Ustavni sud, naime, treba utvrditi jesu li izbori za Sabor provedeni u skladu s Ustavom RH, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Taj posebni broj Narodnih novina trebao bi biti objavljen u ponedjeljak, a istoga dana predsjednik DIP-a Radovan Dobronić službene rezultate izbora uručio bi predsjedniku Republike.