Slučaj Željka iz Belog Manastira: Pitanje sustavnih propusta i apela za adekvatnom skrbi, grad reagirao pet puta

0
foto:Čitatelji

Životna priča Željka iz Belog Manastira razotkriva duboke probleme u našem društvu. Ovaj hrabar čovjek, suočavajući se s neizdrživim nasiljem unutar vlastite obitelji, bio je prisiljen potražiti utočište na ulicama tog grada. Njegova priča ističe sustavne nedostatke i ozbiljne propuste. Unatoč tome što ima posebne potrebe, Željko je nekoliko puta hospitaliziran, ali svaki put je vraćen u okrutnu obiteljsku situaciju. Ovaj tragičan ciklus odražava hitnu potrebu za promjenom i unaprjeđenjem sustava skrbi o ranjivim pojedincima kao što je on.

Baranja info je nakon brojnih apela i upita o objavi priče pokrenula detaljniju analizu cijele situacije.
Iz Centra za socijalnu skrb, nadležnog Područnog ureda u Belom Manastiru, kažu da je Željku pružena kontinuirana podrška, uključujući savjetovanje i financijsku pomoć, sukladno zakonu i njegovim pravima. Također ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru se očitovala kako nema ovlasti za dijeljenje informacija.

Ovdje se postavlja dublje pitanje o dobrovoljnosti u prihvaćanju usluga i podrške, posebno kada su u pitanju osobe s posebnim potrebama.

Iz Centra za socijalnu skrb, nisu imali saznanja o počinjenima kaznenim ili prekršajnim djelima, a navode kako je njegov skrbnik stručna osoba zaposlena u nadležnom područnom uredu.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob je u nekoliko navrata upozoravao Centar za Željkov slučaj.

„Više sam puta informiran od građana Grada Belog Manastira o njegovom ponašanju i boravku na javnim površinama Grada, zbog čega se Grad Beli Manastir u više navrata obratio Centru za socijalnu pomoć sa zahtjevom za postupanje, točnije pet puta u posljednjih tri godine.” rekao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Gradonačelnik je obavijestio Centar za socijalnu skrb o slučaju istoga i to 4. lipnja 2020., 07.rujna 2021., 14. veljače 2022., 30. rujna 2022. te 16.listopada 2023. kojima je zatraženo da se Željku osigura adekvatna skrb te poduzimanje mjera iz nadležnosti Centra za socijalnu skrb, u svrhu zaštite interesa istoga građanina kao i zaštite njegovog zdravlja i sigurnosti.

Također, uz posljednji dopis dostavljena je i fotografija Željka kako leži prekriven na benzinskoj crpki u Belom Manastiru. Centar za socijalnu skrb 2021. godine obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja istoga građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja isto nemoguće odmah realizirati, no da na istome kontinuirano rade, objasnio je gradonačelnik.

Nakon posljednjega dopisa Grada Belog Manastira u listopadu 2023. godine obavijestili su da će isti građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbi, zaključuje gradonačelnik.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik uputio je predmet Ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gospodinu Marinu Piletiću. U dopisu stoji pitanje što se planira učiniti povodom gore navedenog slučaja te su navedeni svi datumi kojima je Grad Beli Manastir reagirao po ovom pitanju.

Baranja Info čeka odgovore na upite od raznih institucija i kada odgovori stignu javnost će saznati daljnji postupak odvijanja ovog slučaja.