Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

0
foto:MUP/ILSUTRACIJA/FACEBOOK

Još jedan pravomoćno osuđeni građanin Republike Hrvatske potražio je zaklon u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj put je riječ o kontroverznom slavonskom poduzetniku Tomislavu Opačku

Telegram doznaje kako je Opačak, inače brat nezavisne saborske zastupnice Marine Opačak Bilić, pobjegao u BiH u mjesto Bijelo Brdo, nedaleko Dervente, gdje njegov otac ima kuću.

Nije pronađen na adresi boravišta 

Glasnogovornik Županijskog suda u Slavonskom Brodu Nenad Vlašić Telegramu je potvrdio da je sudac Mirko Svirčević 22. prosinca prošle godine poslao obavijest Opačku da se 8. siječnja javi za izdržavanje osmomjesečne zatvorske kazne u kaznionicu u Požegi. Uprava za zatvorski sustav 9. siječnja je obavijestila je sud da se on nije javio na izdržavanje kazne, a 11. siječnja Policijska uprava Brodsko-posavska tražila ga je na adresi njegova boravišta u više navrata, ali ga nije pronašla.

Poznat hrvatskim sudovima 

Kako je izvijestio Telegram, nisu dobili službenu potvrdu zbog kojeg je točno djela pozvan na izdržavanje kazne. U srpnju prošle godine sklopio je nagodbu s USKOK-om nakon što je, s još dvojicom muškaraca, bio uhićen zbog prijetnji i iznuđivanja Veselka Lovrića (19), zaposlenika njegove tvrtke Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda. Zbog toga je bio u istražnom zatvoru u Remetincu do 12. listopada prošle godine.

A početkom 2022. godine, Opačak je na Općinskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora, jer ga je tamošnje Općinsko državno odvjetništvo teretilo za prijevaru prilikom kupnje kontrolnog paketa dionica građevinske tvrtke Ragusa. Na fotografiji iz restorana u Derventi (prvi nalijevo) nalazi se pak poduzetnik Nikola Mostarkić, koji je za navedeno nedjelo bio optužen zajedno s Opačkom.

Prije dvije godine Opačak je osuđen i zbog bizarne krađe kontejnera koji je kasnije donirao na Baniju. Kazna je iznosila 31.421 kunu. Krajem 2021. godine Općinski sud u Slavonskom Brodu Opačka je pak osudio uvjetno na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog prijetnji gradonačelniku Slavonskog Broda, Mirku Duspari.

Zaposlio Josipu Rimac 

Hrvatske ceste prošle su godine njegovoj tvrtki dodijelile milijunski posao održavanja državnih cesta vrijedan 53.785.550 eura bez PDV-a. No, taj je ugovor raskinut.

“Nemamo ugovor s njime. Raskinuli smo ugovor jer nije ispunjavao odrednice ugovora”, objasnili su iz Hrvatskih cesta.