Skupština OBŽ: Kreditni potencijal za stambene kredite povećan na 100 milijuna kuna

0
foto: OBŽ

Prva ovogodišnja, odnosno 36. sjednica aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije održana je danas, 28. siječnja 2021. godine, u dvorani Aula magna Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Na dnevnom redu sjednice bilo je 12 točaka i sve su usvojene. Između ostalog vijećnici su usvojili promjene Statuta Osječko-baranjske županije, Izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije, zatim novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”, Informaciju o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, Izvješće o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija…

Župan Ivan Anušić posebno je naglasio novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” koji Osječko-baranjska županija provodi od 2019. godine.

– Današnjom odlukom osiguravamo nastavak projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” i financijski udvostručujemo njegovu vrijednost. Uz Osječko-baranjsku županiju u projekt se uključuje sve više općina i gradova, a zajedno sufinanciramo kamate na stambene kredite, što je jedini takav projekt u Hrvatskoj – rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović dodala je kako je Osječko-baranjska županija 2019. godine pokrenula projekt kojim subvencionira kamate za osobe koje imaju prebivalište, zasnovan radni odnos ili kupuju stan ili kuću na području županije te je u partnerstvu s poslovnim bankama osigurala kreditni potencijal od 50 milijuna kuna. – Taj iznos je iskorišten jer smo imali 142 korisnika koji su kupili stan ili kuću na području županije. S obzirom da i dalje postoji veliki interes korisnika, danas je kreditni potencijal povećan za dodatnih 50 milijuna kuna te iznosi 100 milijuna kuna. Sada slijedi potpisivanje novog ugovora s poslovnim bankama te potom nastavak provedbe projekta, a nadamo se još povoljnijim uvjetima za korisnike – rekla je.

Župan je upozorio i na značaj sufinanciranja prijevoza željeznicom studenata s područja Osječko-baranjske županije za što je ove godine u proračunu osigurano 300.000 kuna, no ako bude potrebno taj iznos će se povećati. Sufinancirani prijevoz prošle je godine koristilo 317 studenata, a ove se godine već prijavilo 463 studenata-korisnika.

Na početku sjednice vijećnici su postavljali pitanja i davali prijedloge županu. Ovoga puta to su učinili vijećnici Ivica Šimundić, Ivica Mandić, Andrej Jurić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac, Marija Čaćić, Ivana Bagarić i Vanja Prošić. Posebnu pozornost dobilo je pitanje Marka Bogatića o problematici komaraca. Župan je naglasio da se dvije i po godine priča o komarcima, a nakon poznatih problema zbog najezde komarava i intervencije Županije uz pomoć Vlade RH, kao i drugih aktivnosti, prošle godine je pred gradove i općine izašao s konkretnom inicijativom za sustavnu borbu protiv komaraca. Na žalost, pojedini gradonačelnici i načelnici su odbili inicijativu te sada isključivo jedinice lokalne samouprave snose i odgovornost za stanje koje će biti ovoga ljeta.

– Sada sam htio osvijestiti javnost da postoje i ljudi na čelnim pozicijama gradova i općina naše županije koji ne žele, neće i ne razumiju problem koji stvaraju s komarcima, a on može biti i ozbiljan zdravstveni problem zbog bolesti koje oni prenose. Nakon izbora naći ćemo rješenje u dogovoru s gradonačelnicima i načelnicima ili izmjenama zakona na nacionalnoj razini – poručio je župan.