Škole s područja OBŽ od sutra ipak na daljinu

foto: OBŽ

Nakon što je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije krajem prošloga tjedna poslao dodatne mjere na promatranje Nacionalnom stožeru pristiglo je rješenje kako su prihvaćene sve mjere osim one o održavanju nastave online, odnosno po modelima A, B i C, ovisno o uzrastima. Danas na konferenciji za medije Stožer CZ OBŽ, javnosti se obratila Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ te rekla kako je mjera ipak prihvaćena te da učenici po drugim modelima kreću sutra.

Filipović je objasnila kako Nacionalni stožer nije odbio prijedlog mjere već da mjere vezane uz školstvo nisu u njihovoj nadležnosti. Odluku o tome donijelo je resorno ministarstvo dok su ravnatelji škola morali zahtijevati tu mjeru.

Mjere se odnose na škole kojima je Županija osnivač te se odnose na to da će učenici od prvog do četvrtog razreda pohađati nastavu kao do sada, prema modelu A, učenici od petog do osmog razreda osnovne škole pohađat će nastavu prema modelu B, što znači da će dva tjedna nastava biti na daljinu, a dva tjedna u učionicama, dok će učenici srednjih škola u potpunosti preći na nastavu na daljinu. Ova mjera stupa na snagu sutra i provodit će se do kraja polugodišta.

,,Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav i pokušalo zaustaviti daljnje nekontrolirano širenje virusa, a znamo da u populaciji srednjoškolaca i starije osnovnoškolske djece ima dosta je asimptomatskog širitelja virusa, predložili smo nove mjere. Naime, 19. studenoga u školskim ustanovama imali smo 213 oboljelih i 1.750 učenika i djelatnika u samoizolaciji, što je povećanje u odnosu na tjedan ranije kada je bilo manje od 100 pozitivnih, a broj u samoizolaciji se povećao za oko 1.000. Stanje u školama nije alarmantno, ovisi od škole do škole, no da bi pridonijeli boljoj situaciji predložili smo da se do kraja polugodišta nastava u srednjim školama odvija na daljinu, osim praktične nastave strukovnih škola. Zatim da učenici od 1. do 4 razreda osnovnih škola idu redovito na nastavu, a od petog do osmog razreda od sutra idu dva tjedna s nastavom na daljinu, dok bi potom dva tjedna bi bili u školi. Ravnatelji škola su donijeli potrebne odluke, na koje je Upravni odjel dao suglasnost, pa ćemo na taj način pokušat utjecati na poboljšanje ukupne epidemiološke situacije u Osječko-baranjskoj županiji – rekla je Sandra Filipović.