Sjećanje na generala zbora Imru Agotića u Gorjanima

0

Ispred rodne kuće generala zbora Imre Agotića, u Gorjanima, u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, održana je svečanost sjećanja na preminulog generala kojoj je uz članove obitelji, pripadnike Udruge veterana 122. br. HV Đakovo te izaslanike ministarstava, nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Čast svake svjetske vojske bila bi imati profesionalca i čovjeka kakav je bio general zbora Imra Agotić. Mi smo u Hrvatskoj vojsci bili privilegirani imati takvog vojnika u stvaranju slobodne Hrvatske koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju organizirane vojne obrane. O tome koliko je povjerenja u njega imao predsjednik Tuđman govori i činjenica da mu je dao vrlo težak zadatak pregovora s JNA o napuštanju vojarni, a postavio ga je i za zapovjednika ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane – kazao je Lukić.

Dopredsjednik Udruge veterana 122 br. HV Đakovo Jozo Totić naglasio je kako su sjećanja na generala Agotića brojna, a njegov doprinos u obrani od neprijatelja golem.

– Svi se sjećamo njegovog velikog doprinosa, posebno sastanaka i pregovora s JNA u kojima je bio vrlo uspješan. Ovdje u njegovom rodnom mjestu okupljamo se svake godine kako bi se zahvalili njemu, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske – zaključio je Totić.

General Agotić rođen je u siječnju 1943. godine u Gorjanima, a preminuo je u ožujku 2012. godine, u Zagrebu gdje je i sahranjen.