Širi se nova SMS prevara, Hrvatska pošta upozorava ljude

0

Hrvatska pošta objavila je jučer na svojim stranicama obavijest o novoj prevari u ime Hrvatske pošte.

“Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.”, navode u svojoj obavijesti.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice.

Više osoba javilo se našoj redakciji da su dobili SMS poruku od Hrvatske pošte i paket na kućnu adresu koji nisu naručili, a prilikom preuzimanja zatraženo je da uplate iznos od 20 eura kao trošak preuzimanja paketa.

Primjer lažne poruke: