Sindikalist Stipić najavljuje prosvjed i poručuje Fuchsu: Situacija je ozbiljna

0
foto:screenshot

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod za četvrtak najavljuje štrajk pod nazivom “Korona škola”. Počet će u 11 sati ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, govorio je u Novom danu o stanju u školstvu i sutrašnjem prosvjedu sindikata.

Rekao je da je stanje u školstvu poprilično teško. “S jučerašnjim danom oko 700 učitelja i nastavnika je u izolaciji, a malo manje od 600 ih je zaraženo. Sve se to reflektira na one koji još rade – od onih koji su u školama traži se da rade još više”, kaže Stipić.

Online nastavu uvode Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija, a prelazak je danas najavila i Primorsko-goranska županija. Stipić napominje kako su “stvari očito izmakle kontroli. Nacionalni stožer očito je povjerenje izgubio. U takvoj situaciji županije pokušavaju spasiti ono što se spasiti da.”

Prosvjed sindikata

Navodi kako je njihov sutrašnji prosvjed u znaku broja četiri – četiri ključna problema, četiri govornice – a želja im je, kako kaže, otvoriti dijalog s prosvjetnim vlastima koje se već dugo oglušuje na njihove naše zahtjeve. “Naime, rad na koji smo krenuli prije tri mjeseca, traži neka nova rješenja. Pisanim putem ministru smo poslali plan što bi trebali napraviti, ali odgovori nismo dobili”, rekao je.

Četiri ključna problema

Jedan od problema je problem paralelnog rada – nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online. “Oni se sve teže mogu udovoljiti toj obvezi koja im je stavljena. Svaki rad bi trebao biti reguliran. Ovdje je to i manji problem, veći je što nastavnici ne mogu kvalitetno raditi jer su preopterećeni.”

Kao drugi problem navodi slanje nastavnika u samoizolaciju, zbog čega im se plaća smanjuje za otprilike dvije trećine.

Treći problem je, ističe čelnik sindikata Preporod, refundacija osobnih troškova – sve više ih radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet.

Problem zapošljavanja čistačica navodi kao četvrti problem zbog kojeg će sutra prosvjedovati. “Škole bi mogle biti zatvorene jer nećemo imati spremačica. Postojeće osoblje radi sve više i više. Ministarstvo na kapaljku daje dopuštenja za nova zapošljavanja”, kaže Stipić pa poručuje:

“Sutra želimo poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti.”

Poruke prosvjeda

Stipić kaže da će nastojati poštovati mjere i doskočiti nekim ograničenjima, pa će dojam biti da je na prosvjedu više ljudi nego što će zaista biti.

“Mi ćemo biti pod maskama, ali poruke neće biti maskirane. Jasno ćemo zahtijevati da nas resorni ministar primi”, poručuje.

Poruka svima koji rade u školama bila bi, kaže Stipić, “ajmo biti strpljivi”. Poruka ministru bila bi “da krajnje ozbiljno shvate situaciju i započnu dijalog sa sindikatima kako bi se riješili problemi”.

Poslat će poruku i roditeljima – da mogu imati puno povjerenje u učitelje i nastavnike jer oni u ovoj situaciji čine najviše što mogu, poručuje Željko Stipić.