Sektoru svinjogojstva dodatnih pet milijuna eura za nadoknadu gubitaka nastalih uslijed afričke svinjske kuge

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela oduku o izmjeni Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, odnosno povećanje iznosa potpore s pet na 10 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila da je Vlada na sjednici 25. listopada prošle godine donijela odluku o Programu potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu dijela gubitaka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Cilj programa, kako je rekla, je dodjela potpore za kompenzaciju dijela gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera za kontrolu i suzbijanje ASK.

Financijska sredstva u iznosu od pet milijuna eura za grla upućena na klanje u svrhu termičke obrade do 15. listopada 2023. bila su osigurana u proračunu, pri čemu je za otpremljena grla do 15. listopada lani isplaćeno nešto više od 4,8 milijuna eura, kazala je Vučković.

Za preostala grla koja su otpremljena od 16. listopada do 31. prosinca 2023., a kojih je otprilike 52 tisuće, potrebno je osigurati dodatna sredstva u proračunu, u jednakom iznosu od pet milijuna eura, što je i učinjeno te su ona u proračunu za 2024., istaknula je.