Seizmolog Kuk: Vjerujemo da je ovo najjači udar

0
foto: pixabay

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je danas nakon razornog potresa u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru da je potres po oslobođenoj energiji bio tridesetak puta jači od onoga u Zagrebu, a vjeruje da je to bio najjači udar.

“On je po magnitudi, prema računima negdje maksimalna magnituda potresa koja se na tim prostorima može dogoditi jest tu negdje. U svakom slučaju, vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će slijediti još naknadnih udara”, rekao je Kuk za N1.

Ne može sa sigurnošću tvrditi da neće biti jačih udara, ali u svakom slučaju, ističe, na tom području ne mogu se ni dogoditi puno jači potresi. 

“U principu, ovo nam je nešto najgore. Ne možemo reći da ne možemo očekivati potres ove snage, možemo reći da je veća vjerojatnost da će biti slabiji potres, ali ne možemo u potpunosti isključiti teoretski još jedan ovakav”, objasnio je Kuk.

Upitan može li potres u Petrinji utjecati na seizmološka područja u drugim mjestima, posebno na rasjed u Markuševcu, odgovorio je da za sada nemamo nikakvu povezanost.

“Nismo primijetili ni registrirali nikakvu seizmičku aktivnost pojačanu na području zagrebačkih rasjeda, ali ne možemo apsolutno tvrditi da to neće imati nikakvog utjecaja. Ono što za sada možemo reći je da su ta dva epicentralna područja odvojena i nisu direktno povezana u smislu da bi jedan potres direktno inicirao drugi”, rekao je.

Također istaknuo je da ljudi koji se imaju gdje skloniti, ne borave u objektima za koje ne smatraju da su sigurni.

EMSC: Potres osjetilo oko šest milijuna ljudi

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je današnji potres u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru osjetilo šest milijuna ljudi. 

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) pak je procijenio je da se potres u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

Potres se osjetio i u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji

Prema informacijama iz Županijskog centra 112 Slavonski Brod, za sada nema dojava građana o materijalnim štetama na građevinskim objektima, osim dojave iz gradske uprave grada Nova Gradiška o manjoj materijalnoj šteti na zgradi gradske uprave.

Također, nema ni dojava o eventualno ozlijeđenim osobama.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije poziva sve građane na povećani oprez te praćenje sredstava javnog priopćavanja s novim informacijama.