Sabor odlučio: Turudić imenovan glavnim državnim odvjetnikom

0
foto: YT/Sabor

Hrvatski sabor izabrao je Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom na mandat od četiri godine. Turudić će tako zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju. Prije glasanja o Turudiću nekoliko zastupnika zatražilo je stanku.

Ukupno 140 zastupnika i zastupnica se izjasnilo o Ivanu Turudiću kao kandidatu. Za njegov izbor glasovalo je 78 zastupnika, 60 protiv i dva suzdržana.

Uoči glasovanja saborska oporba u zahtjevima za stankama ponovila je oštre kritike na račun Turudićevog izbora i pozivala vladajuće da odustanu od izbora.

Imenovan je nakon procedure u kojoj su četvoricu kandidata za glavnog državnog odvjetnika saslušali saborski Odbor za pravosuđe i Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, a Vlada potom Saboru predložila Turudića uz ocjenu da je njegov program rada bio najkvalitetniji.

Protukandidati su mu bili odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.