Roditelja ubijene Mihaele Berak: “Pokušavaju ga izvući na sve načine. Ubio nam je dijete, a tvrde da se igrao pištoljem”

0
foto:NOVA TV

Na osječkom Županijskom sudu u četvrtak je započelo suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu, optuženom za ubojstvo 21-godišnje studentice Mihaele Berak u rujnu prošle godine. Suđenje je počelo bez prisustva javnosti, na zahtjev tužiteljstva.

Optužnica tereti Marka Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, s namjerom da usmrti 21-godišnju Mihaelu Berak, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke “HS-9” ispalio hitac u njezinu glavu. Time joj je nanio prostrijelnu ozljedu glave i vrata, uslijed koje je došlo do rupture glavne vratne arterije, što je uzrokovalo trenutačnu smrt.

Obrana Marka Smažila izvijestila je kako okrivljenik priznaje krivnju, ali ne za ubojstvo, već za prouzročenje smrti iz nehaja. Smažilova obrana tvrdi kako nije bilo namjere da se Mihaela Berak usmrti.

Reakcija obitelji Berak

Roditelji ubijene Mihaele emotivno su dočekali početak suđenja. Za Dnevnik Nove TV izrazili su nezadovoljstvo obranom okrivljenika, smatrajući da se radi o ubojstvu s namjerom, a ne nehaju.

Od početka upozoravaju na nelogičnosti u istrazi. ‘Oni su na sve moguće načine pokušali ga spasiti. Ni ja više ne znam čega do ubojstva, nehaja do sigurnosnog metka, na kraju je neki načelnik izgovorio da se on igrao s pištoljem, povukao, repetirao pištolj to znači ubojstvo, to ne znači ubojstvo iz nehaja. Bio bih zadovoljan da dobije maksimalnu kaznu po ovome članku i da nema olakotnih okolnosti jer ne bi smio imati olakotnih okolnosti jer je on policajac i lagao, premještao dokaze i prao dokaze i prao rublje’, smatra otac Ivica.

‘Koliko puta pomislim da je stao, da je razmislio da se spasi život, da ne napravi to što je napravio, ubio nam je dijete, ljudi moji, kako to više ne shvaćaju svi ostali, što više izmišljaju svi i razloge i ne znam ni ja. Igrao je, prčkao je po pištolju, radio je ovo-ono, ubio je i imao je namjeru ubiti i ubio je što se više ima tu secirat tu priču. Rekli su da su oni prčkali po pištolju, naglasio bi oni’, izjavila je potresena majka Jadranka.

‘Što nije zvao hitnu? To boli ako je iz nehaja. Kad nešto iz nehaja napravite vi se borite svim silama da mu pomognete, da ga spasite, zovete pomoć, zovete roditelje, objašnjavate, ispričavate, želite svim silama nešto dokazati. Ti kalkuliraš ti lažeš, koliko je u medijima izišlo priča, mi smo kao roditelji bili šokirani svim tim što smo čuli. Je li može čovjek tako postupit, pa ja to ne vjerujem, ne mogu pojmit. Čovjek pogazi mačku pa ode pogledat je li živa, ali ovo je… ne znam što bio vam rekla’, rekla je Jadranka Berak.

Suđenje će se nastaviti, a javnost će biti isključena iz daljnjih rasprava.