Ravnatelj OŽB Našice najavio za danas isplatu plaća za studeni zdravstvenim djelatnicima

0
foto: pixabay

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić najavio je u nedjelju da će u ponedjeljak, biti isplaćena plaća za studeni za oko 400 zdravstvenih djelatnika te bolnice, koja im kasni jer im je trebala sjesti na račune do 15. u mjesecu.

Prošloga tjedna Hrvatska udruga bolničkih liječnika na svojim stranicama objavila je kako djelatnici našičke bolnice nisu dobili plaću za studeni, nakon toga reagirala je Osječko-baranjska županija koja je osnivač bolnice, ali ne isplaćuje plaće. Tako je Županija bolnici dala novac za plaće iz svog štetnog fonda.

“Zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji koja je uskočila ugasiti vatru sutra će biti isplaćene plaće svim našim djelatnicima”, rekao je Šimić za Novu TV.

Istaknuo je da je uprava bolnice i osnivač – Osječko-baranjska županija ukazivala na problem, no, ustvrdio je, nije bilo adekvatnih reakcija s “adekvatnih pozicija” – HZZO-a i ministra zdravstva.

“Znamo da se plaće kao i lijekovi, troškovi potrošnog materijala te režijski troškovi isplaćuju iz limita koji određuje HZZO, no on je prenizak za mogućnost isplate svega što je potrebno, uključujući i plaće za djelatnike i druge troškove”, rekao je Šimić.

Upozorili su, kaže, na činjenicu da su od 1. travnja plaće porasle oko 35 posto sukladno pregovorima s Vladom RH i kolektivnom pregovaranju. No, rast limita je bio oko 12 posto, zbog čega je, naglašava i došlo do ovog problema.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je u nedjelju za HRT da je upoznat s problemom i da je razgovarao s ravnateljem HZZO-a te je poručio da “nema nikakvih prepreka da se taj problem riješi”.

Istaknuo da je ta našička bolnica u županijskom vlasništvu i županija je njen osnivač i vlasnik.

Ravnatelj bolnice Šimić ističe da je ovo rješenje kratkoročno, a dugoročno, kaže, može donijeti samo Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom i HZZO-om.

“Tu leži podizanje limita i daljnja stabilizacija sustava ove bolnice koja je izuzetno bitna s obzirom da je druga covid bolnica u Hrvatskoj”, poručio je.