Radovi na obilaznici Beli Manastir i koridoru VC teku prema planu

0

Radovi na izgradnji obilaznice Beli Manastir i koridoru VC, odnosno autocesti kroz Baranju, teku prema planu, a danas su radove obišli Josip Škorić predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Boris Huzjan predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i suradnici.

Dio autoceste, odnosno koridora VC, koji prolazi kroz Baranju projekt je vrijedan 443 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske autoceste. Radi se o dionici dugoj 17,5 kilometara, od mosta Halasica kod Jagodnjaka do Belog Manastira. Do danas je završeno preko 40 posto radova otkrio je Huzjan iz Hrvatskih autocesta te dodao kako će dionica biti puštena u promet sredinom iduće godine.

Dodaje kako rok završetka radova nije upitan te da će ovom dionicom kroz Hrvatsku ići preko 83 kilometra koridora VC od Belog Manastira, preko Osijeka do mosta Svilaj. Kazao je kako je već preko 4,5 kilometra ove dionice asfaltirano te da je čvor Beli Manastir pri kraju.

Završetkom ovog projekta u Hrvatskoj nedostaje još 5 kilometara autoceste kako bi se direktno spojila s Mađarskom. Dakle, od Belog Manastira do graničnog prijelaza. Huzjan otkriva kako će za to biti raspisan natječaj krajem godine, a da su sredstva osigurana.

Obilaznica Beli Manastir koja će se neposredno spajati s ovim koridorom ponajviše je važna za premještanje teretnog prometa iz središta grada. Taj projekt vrijedan je preko 84 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske ceste.

Ovom obilaznicom obići će se grad i prigradska naselja, odnosno izmjestit će se državna cesta D517. Škorić, iz Hrvatskih cesta otkriva kako radovi teku prema planu te da se završetak očekuje u kasno proljeće iduće godine.

Dodaje kako će ovaj projekt pružiti gospodarski i turistički razvoj Belog Manastira, s čime se slaže Rob te kaže kako će ovime gradska poslovna zona dobiti dodatnu vrijednost.