Prvi put pravno će se regulirati tržište kriptovaluta

0

foto; Pixabay

Ove godine na snagu stupa niz novih europskih uredbi koje se tiču regulacije digitalnih usluga i sadržaja. Primjerice, korisnici će morati biti informirani i zašto se prikazuju oglasi i tko ih je platio, a uredba o tržištima kriptoimovine uvodi obveze koje se primjenjuju na izdavatelje i trgovce…

Prvi put pravno će se regulirati tržište kriptovaluta. Za nas u Hrvatskoj to ne znači da će se mijenjati stopa poreza na prinos od 12 posto u dvije godine od kupnje kriptovaluta, nego da će se zaštititi kupce te spriječiti manipulacije tržištem i povlaštenim podacima. Novih nameta neće biti, osim što, kako ističe Kristijan Poljanec, docent na Katedri za poslovno pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, usklađivanje poslovanja s vrlo strogim zahtjevima uredbe iziskuje dodatne troškove za sama poduzeća.

Uredba MiCE, o tržištima kriptoimovine, počet će se primjenjivati u prosincu.

– Ne mislim da to utječe na smanjivanje atraktivnosti te vrste digitalne imovine. Dapače, ova uredba donosi određenu sigurnost potrošačima i mislim da će im biti drago ako znaju kome se mogu obratiti, kaže Vlado Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Osim zaštite kriptoimovine u Bruxellesu rade na nizu propisa koji bi trebao dodatno zaštititi osobna prava. Odnosi se na osjetljive podatke kojim raspolažu internetske platforme. Trebalo bi se i pravno regulirati tržišno natjecanje među njima.

– Posao uz razvoj digitalnog tržišta se ne zaustavlja na donošenju uredbi. To je tek početak, i tek tada i za EU i za zemlje članice nastaju veliki izazovi u implementaciji tih propisa, napominje Tatjana Josipović, profesorica na katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Akt o upravljanju podacima već se primjenjuje, a Akt o digitalnim uslugama informirat će korisnike o tome tko stoji iza oglasa i zašto se pojavljuju.