Prvi dan šengenskog režima, zračne luke dočekuju putnike

0
foto: Cavna

Hrvatska je potpuno završila proces ulaska u Schengen. Naime, točno u ponoć s ljetnim redom letenja, u šengenski režim ušle su i hrvatske zračne luke. To znači bržu proceduru i prolazak putnika jer se svi letovi u šengenskom prostoru tretiraju kao domaći. Očekuje se i veći promet te više gostiju na pragu turističke sezone. Nakon određenih prilagodbi i prenamjena terminala i čekaonica, u zračnim su lukama spremno dočekali prve putnike sa šengenskih aviolinija.

Mnogi međunarodni letovi postaju domaći, pa će omjer kod većine zračnih luka biti otprilike 70 prema 30 posto u korist domaćih letova. To znači i da putnici koji lete iz Hrvatske ili u Hrvatsku iz hrvatskih i europskih zračnih luka neće prolaziti kontrolu osobnih dokumenata nego samo sigurnosne kontrole i potom će se moći  ukrcati u zrakoplov.

Na prigodnom programu obilježavanja početka rada zračnih luka bez graničnih kontrola u Zračnoj luci Split sudjelovao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Od danas 80 posto putnika neće morati proći graničnu kontrolu. To govori koliko će se cijeli ovaj proces ubrzati. Sve ovo je područje bez granične kontrole gdje se svi letovi zapravo tretiraju kao letovi u domaćem zrakoplovnom prometu, poručio je ministar Božinović.