Prva sjetva dronom u digitalnom selu – Strizivojni

0

U prvom digitalnom selu u Hrvatskoj – Strizivojini, počela je sjetva djetelinsko-travnih smjesa. Posebna je po tome što je obavlja bespilotna letjelica, a osim financijskih potpora za poljoprivrednike, ona je dvostruko brža od uobičajene, manja je potrošnja goriva, a iznimno je korisna i zbog povećanja humusa u tlu te manjeg isušivanja tla. 

Sjetva postrnih usjeva dronom prva je konkretna aktivnost projekta “Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj”, koja je danas predstavljena u sjedištu ove općine.  Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko-travnih smjesa, obavlja partner na projektu, tvrtka “Digital Agro” na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Direktor Igor Frljužec istaknuo je kako se prvi put predstavlja sjetva dronom, bez oranja. Snimkama pomoću drona i satelita naknadno ćemo provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina”. Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji je glavni urednik Vladimir Nišević rekao kako je namjera bila pokazati da je poljoprivreda danas proizvodnja hrane pred kojom je budućnost.”Današnja poljoprivreda može i treba ići ukorak s digitalizacijom i korištenjem pametnih tehnologija kojima se povećavaju prinosi te konkurentnost poljoprivrednika. 

Željeli smo pokazati da se u Hrvatskoj može živjeti od poljoprivrede te da to zanimanje ima budućnost i može biti zanimljivo mladim ljudima”. Najavio je kako postoji ideja da se sličan  projekt idućih godina pokrene i na drugim mjestima u Hrvatskoj te pozvao općine, županije i tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom da se priključe projektu.

Općinski načelnik Josip Jakobović naveo je kako se projektom željelo pokazati da postoji brži i učinkovitiji način poljoprivredne proizvodnje. “To je način koji poljoprivrednicima omogućuje da žive od svoga rada te da ostanu živjeti u ruralnim prostorima”. Osječko-baranjski župan Mato Lukić ponovio je kako je poljoprivreda najvažnija gospodarska grana u toj županiji, što dokazuje i 212 tisuća hektara obrađenih poljoprivrednih površina. “”Na području županije proizvodi se pola hrvatskog suncokreta i šećerne repe te trećina pšenice i ječma, 33 posto mlijeka te 35 posto svinjskog mesa”.

foto; OBŽ