Projekt Zaželi: Na području Baranje zaposleno 75 žena za brigu o 500 korisnika

0

Danas je u Etnološkom centru baranjske baštine održana završna konferencija projekta “Zajedno za bolju i sretniju budućnost” iz “Zaželi – Program zapošljavanja žena”. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, a partneri i mjesta u kojima se povodio projekt su Grad Beli Manastir, Općina Petlovac i Općina Popovac. Projekt je trajao tri godine, a vrijedan je 9,7 milijuna kuna, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Kroz 30 mjeseci provedbe projekta zaposleno je 75 žena koje su brinule o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju s ova tri područja. Korisnicima je bila potrebna potpora i podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Osim zapošljavanja na 24 mjeseca 61 žena je osposobljena za zanimanje gerontodomaćice.

Od 500 korisnika najstariji ima 96 godina, a najmlađa gerontodomaćica 18 godina.

Dobivenim iskustvom tijekom dvogodišnjeg rada i stečenom kvalifikacijom projekt je direktno utjecao na povećanje razine zapošljivosti žena, kao i na povećanje njihove socijalne uključenosti u društvo te smanjenje rizika od siromaštva, što je, između ostalog, i svrha samog Poziva iz „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“.

Asistentica na projektu Jelena Momčilović istaknula je kako se očekuje i treći dio ovoga projekta koji će dalje služiti zaposlenju teško zapošljivih osoba i humanitarne brige o starijima. ,,Imali smo korisnike koji iz svojih domova nisu mogli izaći dvije ili tri godine i ono što im je uljepšalo dane su gerontodomaćice koje su i u lijepim i tužnim trenutcima bile uz njih”, naglasila je Jelena.

,,Kroz ukupno 30 mjeseci s približno 10 milijuna kuna ovo je prekrasan projekt prvenstveno zbog teško zapošljivih osoba i gospođa koje su na ovaj način našle svoje mjesto na području radnih procesa, a s druge strane jedna lijepa priča skrbi o korisnicima koji su željno očekivali sve ove osobe koje su se prvenstveno s njima se družile, radile i živjele. Ovo je lijepa priča koju je GDCK Beli Manastir odradio s nama kao partnerima, a sigurno ćemo u brzom roku na idućem natječaju ponovo aplicirati na novi projekt. Iznimno smo zainteresirani za buduće projekte usmjerene na teško zapošljive osobe”, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Na području Općine Popovac kroz ovaj projekt zaposleno je deset žena, a kroz druge projekte njih tridesetak koje su se ukupno brinule o oko tri stotine korisnika. ,,Imamo mnogo starog stanovništva kojima ovaj projekt budu znači. Općina Popovac je uvijek pokušala zaposliti što više teško zapošljivih osoba, to znači i zaposlenima i korisnicima jer su to ljudi s preko 80 godina koji žive sami  i svakodnevna pomoć im puno znači”, rekao je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak.

Ovaj projekt odabran je kao jedan od 100 najuspješnijih projekata u Hrvatskoj. Na današnjoj završnoj konferenciji gerontodomaćicama i partnerima uručene su diplome, zahvalnice i pokloni.