Produženje mjera zabrane ulaska u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus

0
foto: screenshot

Na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je kako se mjere o zabrani ulaska u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus produžuju. Nije otkriveno do kada će ova mjera biti na snazi.

Naime, mjera zabrane za sve državljane trenutno je na snazi do petka, 15. siječnja, a novinari su upitali članove Stožera što nakon isteka trenutačnog trajanja ove mjere.

,,Odluka koju ćemo donijeti 15. siječnja bazirat će se na stanju u našem okruženju, koje nije dobro. U ovom trenutku ne razmatramo nikakvo olakšavanje trenutno važećih graničnih procedura.” – rekao je Božinović.

Capak je dodao kako je će se ta mjera promijeniti jedino u segmentu državljana Ujedinjenog Kraljevstva i Južnoafričke Republike. Oni će naime moći ući u Republiku Hrvatsku s negativnim rezultatom brzom antigenskog testa, ali će svakako morati u samoizolaciju na 14 dana. Ako se testiraju, negativno, PCR metodom, nakon sedmog dana samoizolacije moći će se slobodno kretati.

Podsjećamo kako je ova mjera uvedena još u studenom te produžena u jednom navratu. Mjera obuhvaća zabranu ulaska svih državljana u Republiku Hrvatsku bez negativnom rezultat PCR testiranja na SARS-CoV-2. Osobe koje se nisu testirale moraju biti 10 dana u samoizolaciji tijekom koje u Hrvatskoj mogu biti testirani i s negativnim testom mogu nastaviti kretanje po državi. Samoizolaciju, njen istek i ostalo propisuje granična na policija na graničnom prijelazu gdje putnici uđu u zemlju. Za osobe koje tranzitiraju kroz Hrvatsku nije potreban negativan nalaz, ali je potrebno da iz države izađu u zadanom roku, ovisno o udaljenosti države u koju idu.

Alemka Markotić otkrila je kako će sve mjere u određenim svojim oblicima biti na snazi do proljeća ili čak ljeta, kada se očekuje procijepljenje većeg dijela stanovništva.