Produljenje mjera na granicama, do 15. siječnja potreban negativan nalaz za ulazak u RH

0

Nakon što je 1. prosinca stupila na snagu mjera privremene zabrane i ograničenje prelaska granice Republike Hrvatske za sve državljane u trajanju od 15 dana, mjera je produžena na još mjesec dana. Prva odluka ističe sutra tako je javnost obaviještena da se ista mjera nastavlja te će biti na snazi do 15. siječnja 2021. godine.

Po ovoj mjeri u idućih mjesec dana u Hrvatsku nije moguće ući bez negativnog testa na SARS-CoV-2 i to ne starijeg od 48 sati. Za one koji na granicu dođu bez negativnog rezultata testiranja granična policija im propisuje mjeru samoizolacije na 10 dana u kojem se roku mogu testirati u Hrvatskoj te im se ta mjera dobivanjem negativnog testa briše.

Božinović: Stožer ovog tjedna precizira novi okvir mjera

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da će stožer ovog tjedna precizirati novi okvir epidemioloških mjera.

”Vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Mi ćemo ovaj tjedan imati neke konkretnije odgovore i dogovore na pitanja što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati. Tijekom tjedna ćemo izaći s preciznijim mjerama”, kazao je Božinović odgovarajući na pitanje kolika je mogućnost uvođenja propusnica.

Govoreći o mogućem uvođenju novih mjera pred predstojeće blagdane, Božinović je naglasio kako je stožer oprezan s najavama i da će stožer precizirati detalje kako bi nekoliko dana prije nego što istekne temeljna odluka, koja traje do 21. prosinca, mogla najaviti unaprijed kakav će biti okvir.

”Razumijem da svi žele predvidljivost poteza i zato jesmo u razgovorima. Moram naglasiti da su pojedine zemlje najavljivale da će u ovom razdoblju početi popuštati mjere, a onda su ih postrožili. Druge zemlje su najavile da će dodatno pooštriti mjere pa su ih odlučile popustiti”, kazao je.

Božinović je zamolio građane da se suzdrže od druženja, okupljanja i putovanja u posjete pogotovo tijekom predstojećih blagdana.

”Mi ćemo određeni okvir dati svjesni da ne postoji mjera ili odluka koja može nadomjestiti odluku svakog pojedinca da izostavi posjete i slavlja te druženja osoba iz više kućanstava. To jedino funkcionira i može pomoći da se zaraza uspori”, rekao je Božinović.