Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je poručio da traju intenzivni izvidi o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima, naglasivši da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a, kao i to da ih nema u javnom prostoru.

Sinoć je Večernji list objavio da je u posjedu dokumenta o prijavi Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA) zbog curenja 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 fizičkih osoba, odnosno podataka poput imena, adrese, OIB-a, JMBG-a, datuma rođenja, registracije i drugih podataka o vozilima i njihovim policama osiguranja.

Božinović je u izjavi novinarima naveo da je MUP pokrenuo intenzivne izvide u četvrtak popodne, kad ga je SOA obavijestila da se radi o najvjerojatnije kaznenim djelima vezanima uz raspolaganje određenim podacima, kao i da izvide također provodi i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Božinović je napomenuo da ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašteni pristup bazama u virtualnom prostoru, već o nečemu drugom.

Više informacija uskoro.