Problemi s AstraZeneca cjepivom – Europa nije zadovoljna

0
foto: pixabay

S cjepivom AstraZenece pojavili su se problemi uoči registracije od strane Europske agencije za lijekove. Naime, Agencija im je uputila nova pitanja za koja očekuju objašnjenje jer za sada nisu zadovoljni. AstraZeneca nekoliko dana prije registracije najavila je masovno kašnjenje isporuke doza iako je Europska unija platila proizvodnju i važna joj je dogovorena dinamika isporuke. Pojavile su se informacije u njemačkim medijima kako upravo ovo cjepivo ne štiti starije osobe, međutim to je tvrtka demantirala.

Europska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske tvrtke AstraZeneca i želi točno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze cjepiva isporučene, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides. 

“Europska unija je pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak “iznenađujuće” izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom.

“EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica.

Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci cjepiva.

Njemački dnevni listovi Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak odvojeno izvijestili da cjepivo koje je kompanija AstraZeneca razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem ima učinkovitost manju od 10 posto kod starijih od 65 godina te da se njemačka vlada pribojava da EMA, Europska agencija za lijekove, neće odobriti AstraZenecino cjepivo za tu dobnu skupinu.