Prije 28 godina poginuo je Dražen Petrović

0

Na današnji dan prije 28 godina poginula je legenda hrvatske košarke Dražen Petrović. Tog 7. lipnja u Denkendorfu hrvatska je košarka doživjela strašan udarac od kojega se do danas nije oporavila.

Nakon utakmice protiv Slovenije u kvalifikacijama za Eurobasket Dražen je odlučio krenuti na put iz Njemačke automobilom u pratnji svoje djevojke, Njemice Klare Szalantzy i Hilal Edebal, djevojke koja je u trenutku tragične nesreće sjedila na zadnjem sjedalu Golfa u kojem je Dražen poginuo.

Dok se ostatak hrvatske reprezentacije vraćao zrakoplovom iz Poljske, Dražen je krenuo iz Frankfurta, a u Münchenu se dogodila tragična nesreća kada se Golf zabio u kamion. Dražen je izletio kroz staklo i poginuo, turska košarkašica Edebal završila je u komi i s amnezijom, a Klara je prošla s lakšim ozljedama.

Karijeru je Dražen počeo s 15 godina u Šibenci iz koje je 1984. prešao u Cibonu. S vukovima je osvojio dva naslova europskog prvaka, Kup pobjednika kupova, jedan naslov jugoslavenskog prvaka te tri kupa bivše države. Uslijedio je odlazak u madridski Real 1988. s kojim je uzeo španjolski Kup i europski Kup pobjednika kupova. 

No, njegova sudbina bila je najjača košarkaška liga svijeta, gdje je došao 1989. iako je još 1986. bio biran kao 60. izbor drafta od Portland Trailblazersa, s kojima je izborio i finale NBA lige. Nakon toga otišao je u New Jersey, gdje je u sezoni 1992./93. izabran u treću najbolju momčad NBA lige. A onda je njegov život stao. A s njim i hrvatska košarkar