Presuda Općinskog prekršajnog suda: Konzum kažnjen zbog lažnih akcija u katalozima

0
foto: Pixabay

Prema presudi Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, trgovački lanac Konzum obmanjivao je kupce u katalozima objavivši lažne akcije.

Kako se navodi u ovotjednoj presudi, državni inspektorat je 13. rujna prošle godine u Konzumu u Zvonimirovoj 11 u Zagrebu ustanovio kako su koristili nepoštenu poslovnu praksu koja je zavarala potrošače, piše Danica.hr.

Za brašno tip T-550 glatko “Podravka” istaknuli su maloprodajnu cijenu 0,80 eura po kilogramu, iako je najviša dopuštena cijena prema odluci Vlade iznosila 0,76 eura.

Za brašno “Mlineta” dobavljača Granolio istaknuli su cijenu od 0,80 eura, iako je najviša mogla biti 0,58 eura. Osim toga, za brašno tip T-400 oštro “Mlineta” dobavljača Granolio istaknuli su maloprodajnu cijenu 0,83 eura po kilogramu, iako je najviša dopuštena cijena za taj proizvod iznosila 0,80 eura.

Time su zavarali ili je bilo vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača vezano za istaknutu cijenu koja je viša od propisane najviše cijene. Koristili su se nepoštenom poslovnom praksom“, navodi se u presudi.

Konzum i odgovorna osoba za tu kategoriju branili su se kako je odluka Vlade RH o izravnim mjerama kontrole cijena stupila na snagu 10. rujna (subota), te je trebalo obaviti mnoge izmjene koje su zahtijevale komunikaciju između trgovaca i dobavljača. Inspekcijski nadzor je obavljen 13. rujna, pa je jasno kako između dana stupanja na snagu uredbe i dana provođenja nadzora protekao izrazito kratak vremenski rok.

Prekršajni sud ih je kaznio za nepoštenu poslovnu praksu. Konzum mora platiti 265 eura, a odgovorna osoba 150 eura kazne. Moraju podmiriti i po 40 eura troškova prekršajnog postupka.

Presuda je nepravomoćna pa se Konzum i odgovorna osoba na nju mogu žaliti u zakonom propisanom roku.