Preko granice pokušali unijeti 600 kutija cigareta i 10.100 eura

0

Na graničnom prijelazu Bajakovo carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar spriječili pokušaj krijumčarenja cigareta i unosa gotovine, javlja Carina.

Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo 4. siječnja 2024. godine, carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar radi kontrole izdvojili su teretno vozilo turskih registarskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin.

Pregledom kabine vozila na gornjem krevetu ispod madraca i u torbi ispod osobnih stvari roba pronađeno je skriveno ukupno 600 kutija (12000 komada) raznih vrsta cigareta koje je vozač pokušao prokrijumčariti na područje EU.

Zbog počinjenog prekršaja Služba za mobilne jedinice Vukovar izdala je okrivljenom prekršajni nalog i izrekla novčanu kaznu u iznosu od 18.000 EUR. Pronađene cigarete su oduzete.

Istoga dana, na graničnom prijelazu Bajakovo carinski službenici  Službe za mobilne jedinice Vukovar izvršili su pregled osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Pregledom vozila i prtljage putnika pronađena je gotovina u iznosu od 10.100,00 EUR za koje vozač nije ispunio obavezu prijave prilikom ulaska u EU.

Zbog prekršaja opisanog člankom 69a. Zakona o deviznom poslovanju vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 EUR. Vozač je odmah izvršio uplatu 2/3 izrečene novčane kazne, zaključuje Carina u priopćenju.